Foto: Reuters/Scanpix
Ziemeļkorejā otrdien notikušajā mirušā līdera Kima Čenira valsts piemiņas pasākumā nepiedalījās jaunā līdera Kima Čenuna tante, kuras ietekmīgo vīru pagājušajā nedēļā sodīja ar nāvi. Sievietes pazušana raisa jautājumus, vai viņai režīma iekšienē joprojām ir kāda ietekme, vēsta aģentūra "Reuters".

Vadoņa tēvoča Džana Sontheka, kurš tika uzskatīts par "otro cilvēku" valstī, nāvessods bija pēdējo gadu lielākais pavērsiens ar kodolieročiem bruņotās komunistiskās valsts elitē.

Džans, kuru apsūdzēja par mēģinājumiem pārņemt varu un piektdien sodīja ar nāvi, bija precējies ar valsts dibinātāja Kima Irsena meitu un iepriekšējā līdera Kima Čenira māsu Kimu Gjonhi, kura ir pašlaik pie varas esošā diktatora Kima Čenuna tante.

Savukārt otrdien, kad Ziemeļkorejā pieminēja Kima Čenira nāves otro gadadienu, oficiālajā piemiņas pasākumā mirušā līdera māsa nebija redzama, norāda "Reuters".

Kima un Džans tika uzskatīti par "Phenjanas varas pāri" - patieso spēku, kas stāv aiz jaunā līdera Kima Čenuna. Tomēr tagad Džans ir nodēvēts par nodevēju, kurš ir "sliktāks par suni", atbrīvots no amatiem un nogalināts.

Kima Gjonhe parasti svarīgos Ziemeļkorejas pasākumos bijusi redzama kopā ar Kimu Čenunu un citiem elites cilvēkiem. Valsts mediji nepaskaidro, kāpēc sieviete otrdien nav bijusi sava brāļa piemiņas pasākumā.

"Reuters" piebilst, ka tomēr arī iepriekš līdera tante dažkārt nav piedalījusies kādos svinīgos pasākumos, veicinot dažādu baumu izplatīšanos, tomēr pēc tam viņa vienmēr ir atgriezusies publiskajā dzīvē.

Versijas par Kima Čenuna rīcības motīviem var lasīt šeit

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!