Foto: AFP/Scanpix/LETA
Filipīnu dienvidos vairākas desmitgades par pašnoteikšanos karojošā "Moro islāmiskā atbrīvošanas fronte" (MILF) un valdība nonākuši pie miera plāna, kas varētu kļūt par pamatu islāmticīgo filipīniešu apdzīvotās valsts daļas autonomijas statusam, raksta "Vice".

Etnoreliģiskā moro grupa sastāv no kopumā 14 savstarpēji atšķirīgām kopienām, taču vienojošo vārdu "moro" tām koloniālisma periodā piešķīra spāņi, kuri visus islāmticīgos dēvēja par mauriem (spāniski - moros), gluži kā Ziemeļāfrikā dzīvojošos berberu un arābu musulmaņus. Kopš 1968. gada moro cīnās par neatkarību no pārsvarā katoļticīgajām Filipīnām.

Sākotnēji izveidotā "Musulmaņu atbrīvošanas kustība" gadu laikā ir šķēlusies un transformējusies dažādās grupās, taču 70. gadu beigās radītā MILF visus šos gadus bijusi viens no spēcīgākajiem musulmaņus pārstāvošajiem politiskajiem un militārajiem spēkiem. Vairākas desmitgades ilgušajos MILF un citu grupējumu uzbrukumos un tiem sekojošās armijas operācijās bojā gājuši vairāk nekā 150 000 cilvēku. Filipīnu valdības centušās slēgt miera līgumus ar dažādām separātistu organizācijām, taču līdz šim neviens no tiem nav nodrošinājis pastāvīgu situācijas maiņu.

Drošības situācija un MILF nozīme mainījās pirms dažiem gadiem, kad vairāki tūkstoši musulmaņu pievērsās teroristu organizācijai "Daesh", pasludinot džihādu pret valdības spēkiem. Radikālie "Daesh" uzskati un brutālie paņēmieni līdzšinējiem musulmaņu brīvības cīnītājiem nebija pieņemami un agrākie ienaidnieki kļuva par valdības lielāko atbalstu karā pret džihādistiem.

Džihādisti pērn maijā ieņēma Maravi pilsētu, taču asiņainajās piecus mēnešus ilgušajās kaujās krita gandrīz 1000 kaujinieku un Filipīnas pasludināja uzvaru pār "Daesh". Džihādisti gan nav sakauti pavisam, un MILF kaujinieki, kuri paši gadu desmitiem slapstījušies no valdības spēkiem purvainajos un biezi noaugušajos Mindano salas džungļos ir kļuvuši par galveno spēku pret teroristiem. Arī Maravi kaujā tieši MILF palīdzēja veidot evakuāciju koridorus pilsētā iesprostoto civiliedzīvotāju glābšanai.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Partnerība ar valdības spēkiem savukārt panākusi iespēju MILF līderiem sēsties pie viena galda ar parlamentāriešiem, kuri prezidenta Rodrigo Dutertes mudināti pagājušajā ceturtdienā noslēdza līdz šim cerīgāko miera līgumu (attēlā līguma oficiālā parakstīšana).

"Vice" raksta, ka tas varētu nodrošināt autonomiju Mindanao salas rietumos veidojamam Bangsamoro apgabalam, kurā ietilptu līdzšinējais Musulmaņu Mindao autonomais reģions un vēl citi apkārtnē esošie moro apdzīvotie apgabali. Par tāda izveidi sarunas tiek risinātas jau četrus gadus, taču tikai pēc pērnā gada panākumiem pret "Daesh", tas ieguvis reālu apveidu. Paredzēts, ka Bangsamoro apgabala valdība pati lemtu ar nodokļiem, zemes pārvaldi, ūdenssaimniecību, izglītību un tiesu sistēmu saistītus jautājumus. Savukārt Filipīnu centrālā vara saglabātu teikšanu pār drošības spēkiem, policiju, imigrāciju un attiecībām ar citām valstīm.

Tiek uzskatīts, ka tieši prezidenta Dutertes prezidentūras laikā šādas autonomijas dibināšana esot visiespējamākā. Duterte pats ir no Mindao salas un pirms vēlēšanām solīja panākt Bangsamoro autonomiju. Turklāt šī gada janvārī viņš brīdināja parlamentāriešu, ka tā ir vienīgais ceļš, ja nevēlas vispārēja liela mēroga kara izcelšanos salā. "Ja līgums tiks parakstīts, tad viss ir labi, un miers turpināsies, bet ja būs spiediens pret to, MILF jau gatavo savus labākos ieročus," viņš teicis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!