Ukrainas milicijas drošībnieki pirmdien Kijevā pie valdības ēkas sākuši likvidēt protestētāju nometni, vēsta BBC. Pašā Kijevas Neatkarības laukumā aizvien atrodas ap 5000 cilvēku.

Miliči sākuši izkīdināt pie valdības ēkas saslietās nometnes dalībniekus. Aculiecinieki ziņo par miliču un civiliedzīvotāju sadursmēm.

No valdības ēkas teritorijas patriektie demonstranti devušies un protestu galveno epicentru Neatkarības laukumā.

Ukraiņu demonstrantus pārstāvošie brāļi, pasaules čempioni boksā - Vladimirs un Vitālijs Kļičko, uzrunā miličus, lūgdami neapspiest ukraiņu tautu.

Savukārt Ukrainas opozīcijas partijas "Tēvzeme" birojā esot ielauzusies drošības dienesta specvienība, kas cenšoties piekļūt partijas datoru serveriem, ziņo "Kyivpost".

Iekšlietu struktūras skaidro - serveri konfiscēti, jo esot aizdomas, ka tie iegūti krāpnieciskā ceļā.

Tāpat demonstrantiem, kas pieprasa prezidenta Viktora Janukoviča un valdības atkāpšanos, varasiestādes devušas laiku līdz otrdienai, lai izklīstu no visām savām nometenēm.

Savukārt opozīcijas pārstāvji devuši Janukovičam 48 stundas laika, lai atlaistu valdību un izsludinātu pirmstermiņa vēlēšanas.

Neatkarības laukumā aizvien atrodas vairāki tūkstoši protestētāju.

Spraiga situācija izveidojusies pie Kijevas Luterāņu ielas, netālu no prezidenta adminstrācijas kvartāla. Tur protestētāji ielenkuši vairākus varas struktūru drošībniekus, kas izvietojušies ap aktīvistu izveidoto kontrolposteni.

Opozicionāri mēģina pārliecināt drošībniekus pāriet tautas un demonstrantu pusē.

Janukovičs paziņojis, ka otrdien paredzētas sarunas ar opozīciju.

Pilsētā pēc varas iestažu norādēm bloķēta metro satiksme.

Informācija tiks papildināta.

Jau ziņots, ka 21.novembrī Ukrainas valdība nolēma pārtraukt gatavošanos asociācijas līguma ar ES parakstīšanai. Šajā pat dienā, protestējot pret šo valdības soli, cilvēki pulcējās demonstrācijā Kijevas Neatkarības laukumā. Protesta akcijas turpinājās arī nākamajās dienās kā Kijevā, tā arī citās Ukrainas pilsētās.

Jau ziņots, ka naktī uz 30.novembri milicija, pielietojot brutālu spēku, Kijevas protesta akcijas dalībniekus izklīdināja. Cietsirdīgā milicijas rīcība izraisīja šoku Ukrainas sabiedrībā, un protesta akcijas sākās ar jaunu spēku - vairs jau ne tikai pret valdības atteikšanos no integrācijas ar ES, bet arī pret milicijas brutalitāti un valsts vadību, kas šādas metodes atbalsta.

30.novembrī protesta demonstrācijās Kijevas centrā pulcējās 10-15 tūkstoši cilvēku, bet 1.decembrī - vismaz pusmiljons cilvēku.

Savukārt svētdien Kijevas centrā protestētāji ar trosēm nogāza ļeninekli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!