Baltkrievijas milicija ceturtdien konfiscējusi opozīcijas laikraksta "Tovarišč" 14 000 eksemplāru lielo tirāžu vēl pirms izdevuma nonākšanas kioskos, vēstī ziņu aģentūra "Belapan".
Konfiskācijas orderī norādīts - izmeklētājiem ir aizdomas, ka laikraksts iespiests nelegālā tipogrāfijā Baltkrievijā, nevis, kā norādīts izdevuma dokumentācijā, drukāts kādā oficiāli reģistrētā tipogrāfijā Krievijā.

Cita tirāžas daļa tika konfiscēta Žlobinas pilsētā.

Baltkrievijas varasiestādes cenšas maksimāli iegrožot vārda brīvību un vēršas pret izdevumiem, kā ieganstu izmantojot apsūdzības uzņēmējdarbības likumu pārkāpumos.

Laikraksts tika konfiscēts, jo tajā ir publicēti nākamajā mēnesī paredzētās opozīcijas demonstrācijas norises vieta un laiks, uzskata "Tovarišč" galvenais redaktors Sergejs Vozņaks.

Kaut gan demonstrāciju varasiestādes ir atļāvušas, pret tās norisi režīms izturas ar nepatiku.

"Ir skaidri saprotams, kāpēc viņi to izdarīja - viņi konfiscēja avīzi, lai cilvēki neuzzinātu par demonstrāciju. Esmu pārliecināts, viņi atdos atpakaļ konfiscēto avīzi pēc tam, kad demonstrācija būs notikusi," skaidroja Vozņaks.

Tomēr 16 000 avīzes eksemplāru lasītājus sasniegs, jo šī tirāžas daļa no izdevniecības tika izvesta vēl pirms milicijas ierašanās.

Līdzīgu taktiku Baltkrievijas varasiestādes izmantoja pagājušajā gadā - prezidenta vēlēšanu kampaņas laikā konfiscētos opozīcijas izdevumus drošības spēki atdeva izdevējiem pēc vēlēšanām.

Otrdien Baltkrievijas milicija arestēja divus 14.oktobrī paredzētā "Eiropas marša" organizētājus - Baltkrievijas Tautas frontes aktīvistu Viktoru Ivaškeviču un Komunistiskās partijas pārstāvi Valēriju Uhnoļevu.

Demonstrāciju atbalsta arī Eiropas Savienība kā pirmo zīmi samierināšanās procesā starp Baltkrievijas autoritāro prezidentu Aleksandru Lukašenko un opozīciju. "Eiropas maršā" Baltkrievijas iedzīvotājiem būs iespēja pausta atbalstu Eiropas vērtībām, uzskata tā organizētāji.

Jau trešdien ES ārlietu komisāre Benita Ferero-Valdnere aicināja Baltkrievijas varasiestādes nekavējoties atbrīvot aizturētos opozīcijas aktīvistus, kas Minskā organizēja ES atbalsta demonstrāciju.

"Es aicinu Baltkrievijas varasiestādes nekavējoties atbrīvot visus politisku iemeslu dēļ aizturētos un cienīt Baltkrievijas tautas vārda brīvību un pulcēšanās tiesības," sacīja komisāre, norādot, ka aicinājums attiecas arī uz politiskās opozīcijas 14.oktobrī plānoto "Eiropas maršu".

Ferero-Valdnere atbalsta baltkrievu pilsoniskās sabiedrības iniciatīvu organizēt "Eiropas maršu", kas demonstrētu iedzīvotāju vēlmi pēc ciešākām Baltkrievijas un ES saitēm. Tomēr varasiestāžu veiktie aresti Minskas un Briseles attiecības tikai pasliktinās.

"Es drīzāk sagaidītu, ka Baltkrievijas varasiestādes rīkosies atbilstoši nesen no jauna apstiprinātajai nostājai veidot ciešākas saites ar ES," norādīja komisāre un piebilda, ka opozīcijas aktīvistu aresti ir pretrunā Minskas iecerei uzlabot attiecības ar Briseli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!