Foto: Reuters/Scanpix

Pēc nedēļas, 14. septembrī, Baltkrievijā sāksies nedēļu garās militārās mācības "Zapad" 2017". Kopīgie Krievijas un Baltkrievijas spēku treniņi "Zapad" notiek reizi četros gados vienlaikus dažādos poligonos un ierasti ir vērienīgi, taču šogad tiem pievērsta pastiprināta uzmanība. Tam iemesls ir neskaidrais spēku apmērs un potenciālā iespējamība mācības izmantot kāda cita uzdevuma aizsegam.

Trauksmi pērn novembrī cēla Polijas militāro ziņu portāls "Defence24.pl", konstatējot, ka Krievijas Aizsardzības ministrija publiski izsludinātā starptautiskā dzelzceļa transporta iepirkumā šogad militāro mācību vajadzībām grasās pasūtīt 4126 vagonus. Kremlis iespaidīgo iepirkumu skaidrojis ar "Zapad" vajadzībām, bet portāls izskaitļojis, ka ar šādu vagonu skaitu iespējams pārvietot karavīrus un tehniku vairāku divīziju apmērā.

Baltkrievijas ārlietu ministrs Vladimirs Makejs vēl pirms iepirkuma publiskošanas, pērn tiekoties ar Latvijas ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču, skaidri norādīja, ka NATO spēku palielināšanu Baltijas valstīs un Polijā neuzskata par tiešiem draudiem Baltkrievijai. Tikmēr Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu līdz ar mācību izsludināšanu, skaidroja, ka, plānojot mācību scenāriju, tiks ņemta vērā situācija, kas ir saistīta ar NATO aktivitāšu pieaugumu pie Savienotās valsts robežām.

Par Savienoto valsti dēvē Krievijas un Baltkrievijas politisko, ekonomisko un sociālo savienību. Tās gandrīz vienīgā faktiski strādājošā iezīme gan ir tikai robežkontroles neesamība starp valstīm un brīva darbaspēka kustība. Vairākas citas ieceres, tostarp vienotas valūtas ieviešana ir izgāzušās, Baltkrievijai vēloties saglabāt lielāku neatkarību no Maskavas.

Turklāt vēl pērn rudenī uzplaiksnīja un šī gada sākumā starp abām valstīm samilza jauns konflikts, un gan Baltkrievijas opozīcija, gan dažādi analītiķi pauduši bažas, ka "Zapad" varētu tikt izmantots, lai Baltkrievijai "ierādītu vietu". Par paša Lukašenko bažām tikt pakļautam liecina viņa regulāri izteiktais atbalsts Ukrainai tās austrumos notiekošajā karadarbībā pret Krievijas un tās atbalstīto grupējumu spēkiem.

Kamēr plānoto mācību oficiālais dalībnieku skaits ir 12 700 jeb kopumā aptuveni viena divīzija. Lai gan šāda karavīru skaita iesaiste militārajās mācībās nav nekas īpašs, izziņotās mācību norises vietas ir izkaisītas pa visu Baltkrievijas teritoriju.

Domnīcas "The Atlantic Council" Digitālo ekspertīžu laboratorijas (DFRLab) pētnieki norāda, ka "Zapad 2017" cieši vēros arī analītiķi, ņemot vērā, ka līdzīgu mācību laikā Krievijas spēki iegāja Gruzijā 2008. gadā un Ukrainā 2014. gadā.

Baltkrievijas Aizsardzības ministrs ģenerālleitnants Andrejs Ravkovs iepriekš norādīja militāro mācību norises vietas, un DFRLab pētnieki, izmantojot publiski pieejamo informāciju, noskaidrojuši, kas par tām uzzināms.

Sadarbībā ar DFRLab, "Delfi" piedāvā iepazīsties ar secinājumiem:

Militārā vienība numur 71327 jeb Zaslonavas 19. tanku divīzijas bāze atrodas pie ciema ar tādu pašu nosaukumu aptuveni 17 kilometrus no Ļepjeļas pilsētas, kura ir arī rajona administratīvais centrs.

Pēc vairākiem "Youtube" publicētiem video noprotams, ka 19. tanku divīzijas rīcībā ir bruņoti kājnieku transportieri, kā arī "T-72B" tanki. Agrāk uzņemtā video redzams arī "T-76B" tanks. Video, kuri uzņemti ar vairāku gadu starpību, apliecina, ka militārais transports regulāri pārvietojas arī gar dzīvojamajām mājām netālu esošajā ciemā.

Uz rietumiem no Borisovas pilsētas netālu no militārā ciematiņa Pečiem atrodas 227. ieroču poligons.

Aptuveni 18 000 hektāru plašo poligonu, kas pirms diviem gadiem piedzīvojis renovāciju, ikdienā izmanto 72. jauniesaucamo apmācības centra kadeti. Cita starpā uzlabotas urbānās cīņas treniņa vietas un poligons aprīkots ar dažādām tehnoloģijām, tostarp jauniem kustīgiem mērķiem.

Poligonā trenējas arī Baltkrievijas 495. materālā atbalsta bataljons un atsevišķs drošības un atbalsta bataljons. Soctīklos pubicētās fotogrāfijās redzams, ka šajā poligonā regulāri manāma kājnieku kaujas mašīna "BMP-2", kā arī tanki "T-72".

Aprīkojums un publiskie paziņojumi ļauj noprast, ka Zaslonavas un Borisovas poligoni "Zapad" laikā tiks izmantoti artilērijas šaušanas mācībām.

Uz dienvidiem no Losvidas ezera Vitebskas reģionā atrodas poligons, kuru pamatā izmanto 103. atsevišķā mobilā brigāde.

Kā noprotams no soctīklā "Vkontakte" publicētajiem karavīru foto, šajā poligonā regulāri notiek izpletņlēkšanas mācības.

Mogiļevas rajonā uz rietumiem no Osipoviču pilsētas atrodas poligons, kurā bāzēta 51. jauktā artilērijas grupa.

DFRLab pētnieki, atsaucoties uz ukraiņu militārā eksperta Oļega Ždanova teikto, norāda, ka poligons, kas var uzņemt līdz 20 000 karavīru, varētu tikt izmantots reālu kaujas situāciju izspēlēšanai. Tajā baltkrievu spēki kaujas gatavību pārbaudot visa gada garumā.

Vēl šogad pavasarī ziņu aģentūra "BelTA" vēstīja, ka poligonā izmēģinājumi veikti ar raķešu palaišanas iekārtām "Smerch" un "Uragan", kā arī "Msta-B" haubicēm.

Brestas apgabalā esošais Ružansku Gaisa spēku poligonu ikdienā izmanto 210. Gaisa spēku bāzes jeb militārās vienības numur 39212 personāls, kurš mitinās piecus kilometrus no paša poligona.

Šajā bāzē iepriekš nofilmēti un publiski pieejamās fotogrāfijās redzami "Mi-24" helikopteri. Savukārt šī gada maijā poligonā nofilmētas treniņlidmašīnas "L-39", kaujas treniņlidmašīnas "Yak-130", kā arī kaujas lidmašīnas "Su-25".

Brestas apgabalā aptuveni 67 kilometrus no Baraņiviču pilsētas pie Volkas ciema atrodas arī Domanovu gaisa spēku un pretgaisa aizsardzības poligons.

Poligonam tuvākā vienība ir 1. pretgaisa aizsardzības raķešu divīzijas bāze. Tajā pēc Baltkrievijas Aizsardzības ministrijas publiski paustās informācijas atrodas raķešsistēmas "S-300". Pirms trim gadiem armijas televīzijas sižetā demontrēts arī 120. pretgaisa aizsardzības raķešu brigādes rīcībā esošās rakešsistēmas "Tor M2" izmēģinājums.

Brigādes rīcībā ir arī "Buk" raķešsistēma un Baraņivičā pirms diviem gadiem nofotografēts "Buk" raķešsitēmas transportieris "TELAR".

Vitebskas apgabalā aptuveni 30 kilometrus no Polockas atrodas Dretuņas poligons, kurš agrāk izmantots galvenokārt artilērijas šaušanas apmācībām.

Agrāk divreiz gadā uz to mācībās ieradās 120. motorizētā kājnieku brigāde, kas poligonā pavadījusi pusotru mēnesi.

Kāda "'Youtube" video atklāj, ka 1981. gadā šajā vietā notikušas arī plašas Padomju Savienības militārās mācības "Zapad". "Savā vērienā tās bijušas salīdzināmas tikai ar Tēvijas karu (Otro pasaules karu)," mācības raksturojis pats video ievietotājs. Ņemot vērā poligona novietojumu, tajās, visticamāk trenēta iespējamā rīcība politisko pārmaiņu novēršanai Polijā, ja rastos tāda nepieciešamība, norāda DFRLab pētnieki.

Savukārt vēl kāda lietotāja poligonā uzņemts auto testēšanas video ļauj secināt, ka militārais objekts ir brīvi pieejams civiliedzīvotājiem un vismaz līdz šī gada vēlam pavasarim nav bijis noslēgts un apsargāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!