Foto: AFP/Scanpix/LETA

Svētdien Gvinejas pulkvedis Mamadijs Dumbuja pavēstīja, ka līdzšinējais valsts prezidents Alfa Kondē vairs nav noteicējs. Apvērsumu militārists pamatoja, sakot, ka citas izvēles neesot bijis – tikai sperot šādus soļus, ir iespējams pārvarēt Āfrikas valsts problēmas, tostarp korupciju, cilvēktiesību pārkāpumus un ekonomiskās nozares klizmas.

Sniedzam ieskatu kārtējā apvērsumā, kas noticis Rietumāfrikas reģionā, skaidrojam iemeslus, kas to izraisīja, un lūkojam identificēt šī notikuma potenciālās sekas.

Apvērsuma anatomija

Apvērsums sākās svētdien ar ziņām par apšaudi pie prezidenta pils galvaspilsētā Konakri. Sākumā Gvinejas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka nemieri esot neitralizēti. Taču drīz vien parādījās fotogrāfijas, kurās bija redzams, ka prezidents – 83 gadus vecais Kondē – atrodas nebrīvē, vīru militārajos formas tērpos ielenkts.

41 gadu vecais Dumbuja svētdien ar uzrunu valsts televīzijā paziņoja, ka valsts valdība un konstitūcija ir likvidēta un drīzumā tiks izveidota jauna valdība, lai gan neprecizēja, kad šī valdība taps.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!