Augsta ranga Ziemeļamerikas Gaisa telpas aizsardzības pavēlniecības (NORAD) amatpersona trešdien paziņoja, ka 11. septembrī teroristi ASV, iespējams, plānojuši nolaupīt vairāk nekā četras lidmašīnas.
"Ir ļoti ticams, ka [terora aktos] bija iesaistītas vairāk nekā četras lidmašīnas," sacīja Kanādas bruņoto spēku ģenerālis Kens Penijs. NORAD ir kopēja ASV un Kanādas militārā struktūra, kas seko šo valstu gaisa telpas drošībai.

Pagājušā gada 11. septembrī 19 teroristi nolaupīja četras ASV pasažieru lidmašīnas. Divas lidmašīnas tika ietriektas Pasaules tirdzniecības centra debesskrāpjos Ņujorkā, viena tika nogāzta uz Pentagona ēku pie Vašingtonas, bet ceturtā lidmašīna, kurā pasažieri bija pretojušies uzbrucējiem, nogāzās neapdzīvotā vietā Pensilvānijas štatā. Šajos terora aktos gāja bojā vairāk nekā 3100 cilvēku.

Tiklīdz tika saņemtas ziņas par šo traģēdiju, ASV varas iestādes aizliedza jebkādu lidaparātu pacelšanos visās Savienotajās Valstīs.

"Šķiet, ka vismaz vienā gadījumā kādu lidmašīnu pameta pasažieri, kas nedaudz steidzās un kaut ko aizmirsa, un, manuprāt, mēs esam konstatējuši, ka tas norāda uz iespēju, ka [nolaupīto] lidmašīnu varēja būt vairāk nekā četras," teica Penijs.

"No NORAD viedokļa, mums ir aizdomas, ka lidmašīnu varēja būt vairāk nekā četras," uzsvēra ģenerālis.

Laikraksts "The New York Times" oktobrī rakstīja, ka FIB aģenti izmeklē incidentu ar aviokompānijas "United Airlines" lidmašīnu, kam 11. septembrī bija paredzēts doties no Ņujorkas uz Sanfrancisko, taču lidojums tika atcelts, jo tika saņemts pacelšanās aizliegums.

Četri pasažieri šo lidmašīnu pameta lielā steigā, atstājot salonā savu bagāžu.

"Šī lieta jau vairākus mēnešus ir tiesībsargājošo institūciju rokās, tāpēc es nezinu, kāds bijis tās turpinājums," norādīja Penijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!