Foto: stock.xchng
ASV vadītie karavīri ir vien soļa attālumā no uzvaras pār kaujiniekiem Afganistānas dienvidu provincē Helmandā, trešdien paziņoja augsta ranga komandieris, šādu uzskatu pamatojot ar faktu, ka ievērojami sarukusi nemiernieku militārā pretestība.

Tikmēr vietēji iedzīvotāji mīnēto ceļu dēļ spiesti riskēt ar savu dzīvību, lai iegūtu pārtiku un citas nepieciešamās preces, norāda palīdzības organizācijas.

Plašajā ofensīvā Mārdžas rajonā Afganistānas dienvidos iesaistīti aptuveni 15 000 ASV, afgāņu un NATO spēku karavīru, kuru cīņu apgrūtinājuši talibu snaiperi un maskētās mīnas. Taču tajā pašā laikā, kā uzsver ASV jūras kājnieku komandieris brigādes ģenerālis Lerijs Nikolsons, nemiernieku pretestība spēji sarukusi.

"Otrajā dienā mums bija 39 sadursmes. Devītajā dienā savukārt nebija pilnīgi nevienas sadursmes," ofensīvas 11.dienā ziņu aģentūrai AFP sacīja komandieris. "Mārdža ir simbols. Mūsu mērķis tagad ir atvērt tirgus un ceļus."

Uzbrukums ir operācijas "Mushtarak" ("Kopā") pirmais posms, un tās mērķis ir atbrīvot Mārdžas, kā arī Nādealī rajonus no talibu kontroles, lai būtu iespējams atjaunot pārvaldi un pēcāk arī uzsākt pozīciju nostiprināšanu un attīstību.

Uzsāktā ofensīva tiek uzskatīta par pirmo pārbaudījumu ASV prezidenta Baraka Obamas izziņotajai jaunajai misijas militārajai stratēģijai, kurā plānots spēkus koncentrēt kaujinieku apkarošanai, sabiedrības uzticības atjaunošanai, kā arī valdības spējai garantēt drošību un civilo pakalpojumu sniegšanu.

Izskanējušo informāciju par nemiernieku aktivitātes samazināšanos pēdējās diennakts laikā šajā reģionā apstiprināja arī NATO, taču jaunākajā paziņojuma uzsvērts, ka, "neraugoties uz relatīvo mieru, paštaisītie spridzekļi joprojām apdraud mierīgos iedzīvotājus un drošības spēkus." Tomēr, kā liecina palīdzības organizāciju dati, tas nav atturējis vietējos iedzīvotājus no došanās pēc palīdzības uz provinces galvaspilsētu Laškargāhu un citām vietām. Ārkārtīgi straujais pārtikas un transporta cenu kāpums licis cilvēkiem ar kājām pamest šo apgabalu.

Varasiestādes paziņojušas, ka Laškargāhā, aptuveni 20 kilometrus uz ziemeļiem no Mārdžas, ieradušies tūkstošiem ģimeņu.

Savukārt Afganistānas tiesību uzraudzības organizācijas (ARM) apkopotie dati liecina, ka ofensīvā dzīvību zaudējuši 27 Mārdžas iedzīvotāji. Sešu nāvē vainojami talibi, bet 21 cilvēks gājis bojā starptautisko spēku dēļ. Organizācija gan pieļauj, ka patiesais civiliedzīvotāju upuru skaits varētu būt lielāks par 30.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!