Foto: AP/Scanpix

Zviedrijas bruņoto spēku komandieris Sverkers Jēransons ir paudis pārliecību, ka ārvalstu zemūdene pērnā gada rudenī pārkāpa Zviedrijas teritoriālo ūdeņu robežas robežas, un tās darbība, iespējams, tika atbalstīta uz sauszemes, ceturtdien vēstīja Zviedrijas portāls "thelocal.se".

Intervijā Zviedrijas laikrakstam "Dagens Nyheter" Jēransons, kurš amatā ir pēdējo dienu, runāja par plašu publicitāti ieguvušo ārvalsts zemūdenes meklēšanas operāciju, ko Zviedrija Stokholmas arhipelāgā veica pērn no 17.līdz 24.oktobrim.

Bruņoto spēku komandieris uzsvēra, ka viņa pārliecība, ka ārvalsts zemūdene ir pārkāpusi Zviedrijas teritorijas robežas, pēdējā gada laikā ir pieaugusi, lai arī zemūdene tā arī netika atrasta.

"Es esmu pilnīgi pārliecināts, ka Zviedrijas [robežas] oktobrī tika pārkāptas. Šodien es par to esmu vēl pārliecinātāks nekā tad. Mūsu veiktā galīgā analīze ir daudz plašāka un dziļāka," viņš sacīja.

Jēransons atklāja, ka pazīmes par ārvalsts darbību ir atrastas ne tikai jūrā, bet arī uz sauszemes.

"Ir virkne gadījumu uz sauszemes. Palīdzēja gan mūsu vienības, gan policija, un mēs tos esam kopā analizējuši," viņš paziņoja.

"Mēs arī veicām atklājumus gan uz sauszemes, gan jūrā. Tos nevar sasaistīt ar ārvalsti, bet ir iespējams, ka ārvalsts tos ir izmantojusi. Tomēr es sīkāk neatklāšu, kas tie ir, jo, ja ārvalsts tos tur ir nolikusi, viņiem nevajadzētu zināt, ko un kur mēs esam atraduši," piebilda Jēransons.

Jau ziņots, ka pērnā gada oktobrī Zviedrija veica lielāko militāro operāciju kopš Aukstā kara, meklējot ārvalstu zemūdeni savos teritoriālajos ūdeņos. Zviedrija neapsūdzēja nevienu konkrētu valsti, bet vairums Zviedrijas militāro ekspertu uzskata, ka tā bija Krievijas zemūdene .

Nespēja atrast zemūdeni raisīja bažas par Zviedrijas militārajām spējām, kas ir sarukušas pēc gadiem ilgas aizsardzības izdevumu samazināšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!