Līdz miljonam Austrālijas iedzīvotāju draud dzeramā ūdens trūkums, ja turpināsies pašreizējais sausums, liecina svētdien publiskots ziņojums par valsts lielāko upju sistēmu.

Kā norādīts ziņojumā, stāvoklis Marejas-Dārlingas sistēmā ir kritisks.

"Marejas-Dārlingas baseinā mums ir reālas problēmas," televīzijā pavēstīja klimata izmaiņu ministre Penija Vonga. "Ir ļoti zems ūdens pieplūdums, bija ļoti sauss jūnijs un visa uzmanība ir jāvērš uz svarīgākajām cilvēka vajadzībām, respektīvi, vairāk nekā uz miljons cilvēku, kuriem baseins dod dzeramo ūdeni. Tas mums atkal atgādina, ka šī valsts, Austrālija, ir īpaši pakļauta klimata izmaiņām."

Austrāliju skāris spēcīgākais sausums gadsimtā, kas dažos rajonos ieildzis jau septīto gadu un piespiedis ierobežot ūdens patēriņu valsts lielajās pilsētās.

Kā teikts ziņojumā, Marejas-Dārlingas sistēma, kur tiek audzēti vairāk nekā 40% Austrālijas lauksaimniecības produkcijas, dos pietiekami daudz dzeramā ūdens 2008.-2009. gadā. Taču brīdināts, ka varētu būt problēmas ar dzeramā ūdens piegādi, ja neatnāks lieti.

Marejas-Dārlingas baseins, kas stiepjas no Kvīnslendas ziemeļos cauri Jaundienvidvelsai līdz Viktorijai un Dienvidaustrālijai valsts dienvidos, ir valsts galvenais pārtikas ieguves reģions.

Šomēnes izplatītā valsts vadošo zinātnieku ziņojumā bija teikts, ka Austrālijai draud desmitkārtēja karstumu viļņu pastiprināšanās, klimata izmaiņu dēļ ceļoties temperatūrai.

Ziņojumā norādīts, ka ārkārtīgi karsti gadi, kas līdz šim atkārtojās vidēji ik pēc 22 gadiem, tagad būs ik pēc diviem gadiem, kas faktiski sausumu padarīs par Austrālijas ainavas paliekošu sastāvdaļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!