Foto: AFP/Scanpix/LETA

Miljoniem afgāņu šoziem draud bads, ja netiks veikti steidzami pasākumi, brīdinājusi ANO Pasaules pārtikas programma (WFP).

Vairāk nekā puse Afganistānas iedzīvotāju - aptuveni 22,8 miljoni cilvēku - saskaras ar akūtu pārtikas trūkumu, savukārt 3,2 miljoni bērnu, kas jaunāki par pieciem gadiem, var ciest no akūta nepietiekama uztura, paziņoja WFP.

"Afganistānā tagad ir viena no vissmagākajām humanitārajām krīzēm pasaulē, ja ne vissliktākā," sacīja WFP izpilddirektors Deivids Bīslijs.

Afganistāna nonāca teroristiskā grupējuma "Taliban" kontrolē augustā - laikā, kad ASV noslēdza 20 gadu ilgo militāro operāciju valstī. Režīma maiņa vājināja jau tā trauslo Afganistānas ekonomiku, kas bija ļoti atkarīga no ārvalstu palīdzības. Rietumu lielvalstis apturēja palīdzību, un Pasaules Banka un Starptautiskais Valūtas fonds arī pārtrauca maksājumus.

WFP brīdināja, ka gaidāmā ziema var izvērsties katastrofāla afgāņiem, kuri ir atkarīgi no humānās palīdzības, lai izdzīvotu. Un pirmo reizi Afganistānā pilsētu iedzīvotāji cieš no pārtikas trūkuma līdzīgos apjomos kā laukos dzīvojošie, paziņoja organizācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!