Tuvojoties Dienvidslāvijas prezidenta vēlēšanām, pašreizējais prezidents Slobodans Miloševičs, kurš patlaban cīnās ar popularitātes krīzi un valsts ekonomikas lejupslīdi, cenšas apklusināt savus bīstamākos kritiķus, likvidējot neatkarīgos masu informācijas līdzekļus.
Pēdējās nedēļas laikā slēgtas septiņas nevalstiskās radio un televīzijas sabiedrības. Valdība konfiscējusi raidīšanas iekārtas un noteikusi augstas soda naudas neatkarīgajiem laikrakstiem un to redaktoriem. Analītiķi šo uzbrukumu Dienvidslāvijas masu informācijas līdzekļiem raksturo kā nopietnāko pēdējo desmit gadu laikā.

Piektdienas vakarā Telekomunikāciju ministrijas amatpersonas konfiscējušas raidsabiedrības "Radio Television Kraljevo" iekārtas. Raidsbiedrību vadīja opozicionārā Kraļevas pašvaldība. Raidstacijas redaktore Violeta Simoviča sacīja, ka amatpersonas atstājušas tikai mazāko raidītāju, ar kuru iespējams raidīt tikai ceturtajai daļai līdzšinējo klausītāju.

Vairāki analītiķi uzskata, ka šie centieni apklusināt masu informācijas līdzekļus liecina par Miloševiča vājumu un popularitātes kritumu valsts ekonomiskā sabrukuma dēļ, kas iestājās pēc tam, kad NATO spēki pagājušajā gadā veica uzlidojumu kampaņu Dienvidslāvijā.

Galvenie valdības ieroči cīņā ar neatkarīgajiem masu informācijas līdzekļiem ir finansiāls spiediens un atklāts spēks. Laikrakstiem un raidsabiedrībām tiek noteiktas lielas soda naudas par it kā izteiktajiem apmelojumiem, vai arī tās ir spiestas maksāt lielas summas par izmantotajām frekvencēm. Dažkārt neatkarīgie masu informācijas līdzekļi tiek vienkārši likvidēti un to iekārtas konfiscētas. Jaunā gada priekšvakarā Miloševičs paziņoja, ka neatkarīgos masu informācijas līdzekļus kontrolējot ASV un citas rietumu valdības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!