Milzu pandu bēdīgi slaveno seksuālo dzīvi varētu uzlabot, ļaujot šiem dzīvniekiem spēlēties ar rotaļlietām, ziņo "Discovery.com", atsaucoties uz žurnālu "New Scientist".
Pagājušajā nedēļā Vononas dzīvnieku audzēšanas centrs Ķīnā piedzīvoja pandu demogrāfisko sprādzienu. Šis gads pandu seksuālajā dzīvē bijis neierasti aktīvs. Interesanti, ka pandas kļuvušas naskas uz mīlēšanos tieši pēc tam, kad tām deva iespēju spēlēties ar rotaļlietām.

Daudzi nebrīvē auguši pandu tēviņi laika gaitā iegūst noteiktus uzvedības stereotipus. Piemēram, viņi klīst pa būri vai arī sūkā ķepu tā vietā, lai pievērstu uzmanību mātītēm.

Biologs Ronalds Svaigsguds, kurš pēta dzīvnieku uzvedību, nolēma uz pāris dienām pandu būros novietot rotaļlietas, piemēram pildītus maisus, plastmasas bumbas un egļu zarus.

Pēc gada zinātnieki atklāja, ka pandas, kurām ļāva rotaļāties, trīsreiz retāk ļaujas uzvedības stereotipiem, nekā iepriekš.

Lai arī nav pierādīts, ka pandām dzimumtieksmi veicināja rotaļlietu ietekme, pērn kopojās četri no sešiem pandu tēviņiem un astoņas no deviņām mātītēm. Tas šajā centrā ir rekordskaitlis.

Pagājušajā nedēļā Volonas centrā Sičuaņas provincē Ķīnas dienvidrietumos četru dienu laikā pasaulē nāca seši pandu mazuļi.

Milzu panda ir Ķīnas nacionālais simbols. Taču, diemžēl, nebrīvē šos dzīvniekus ir grūti audzēt, bet savvaļā dzīvo vairs tikai tūkstots šīs retās sugas pārstāvju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!