Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vācijas lielākās partijas Kristīgo demokrātu savienības (CDU) līdere Annegrēta Krampa-Karenbauere, kura nesen amatā nominīja Angelu Merkeli un politisko uzskatu dēļ nereti tiek dēvēta par "mini Merkeli", ierosinājusi būvēt kopīgu Eiropas aviācijas bāzes kuģi, raksta portāls "UK Defence Journal".

"Vācija un Francija jau šobrīd strādā pie Eiropas kaujas lidmašīnas, [šim projektam] pievienoties aicinātas arī citas valstis. Kā nākamo soli, mēs varētu sākt simbolisku projektu, būvējot kopīgu Eiropas aviācijas bāzes kuģi," norādīja Krampa-Karenbauere. Partijas līderes ideju atbalstījusi arī Vācijas kanclere Merkele.

Francijas aizsardzības ministrija 2018. gada izskaņā sāka darbu pie izpētes, kuras mērķis ir plānot nākotnes aizstājēju Francijas pašreizējam aviācijas bāzes kuģim (attēlā) pēc 2030. gada. Lēmumu par nākamo aviācijas bāzes kuģi Francija varētu pieņemt pēc 2025. gada un valsts bruņotie spēki to izmantotu līdz pat 2080. gadam un arī pēc tā, atzīmē medijs.

Patlaban darba kārtībā visā pasaulē ir 12 īpaši lielie bāzeskuģi (supercarriers), kuru svars pārsniedz 64 000 tonnu. Viens no tiem ir jaunais britu "Queen Elizabeth", bet vienpadsmit pieder ASV. Vēl divi šī izmēra kuģi drīz tiks nodoti jūras spēku rīcībā – amerikāņi saņems "USS John F. Kennedy", bet briti "HMS Prince of Wales".

Izmēros mazāki bāzeskuģi ir arī citām valstīm. Divi lidmašīnu bāzeskuģi ir Itālijas un Ķīnas, bet pa vienam Francijas, Indijas, Krievijas, Spānijas un Taizemes jūras spēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!