Foto: EPA/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ministriem ES lietās līdz nākamajai sanāksmei 26. jūnijā būtu jāizlemj, kā tālāk rīkoties Polijas lietā par iespējamajiem likuma varas pārkāpumiem, pirmdien paziņojis Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents Franss Timmermanss.

EK 20. decembrī iedarbināja ES līguma septīto pantu, reaģējot uz Polijas realizētajām tiesu sistēmas reformām, kuras, kā apgalvo Brisele un Polijas opozīcija, grauj tiesu varas neatkarību un varas nošķiršanas principus. ES līguma septītais pants nekad iepriekš nav izmantots un teorētiski var novest pie valsts balsstiesību apturēšanas ES ministru padomē.

EK decembrī deva Polijai trīs mēnešus laika, lai paskaidrotu, kā tā gatavojas izlabot situāciju. Varšava iesniedza atbildi Briselei 20. martā. Timmermanss pagājušo otrdien atzina, ka centieni atrisināt domstarpības pēdējās nedēļās esot devuši progresu, bet piebilda, ka ar to "nepietiek, lai sacītu, ka sistemātiski draudi likuma varai tiks izbeigti".

"Šis dialogs nevar turpināties bezgalīgi. Mums kādā brīdī jānonāk pie kaut kādiem secinājumiem," norādīja Timmermanss. Viņš pauda cerību, ka tuvākajās nedēļās sarunās notiks izrāviens, bet brīdināja, ka pagaidām nav izslēgta neviena iespēja - nedz atteikšanās no procedūras, kas sākta līdz ar ES līguma septītā panta iedarbināšanu, nedz nākamā posma iedarbināšana, liekot EK un Polijai prezentēt savu viedokli īpašā sēdē.

Ministriem būtu jāizlemj, kurš variants būtu apspriežams nākamajā ES lietu ministru sēdē, paziņoja Timmermanss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!