Austrālijas pārstāvji pirmo reizi ir atzinuši, ka vienīgais iemesls, kāpēc Austrālijas karavīri tiek paturēti Irākā, ir naftas piegāžu nodrošināšana, raksta BBC. Aizsardzības ministrs Brendans Nelsons norādījis, ka "resursu pieejamības nodrošināšana" Tuvajos Austrumos ir valdības galvenā prioritāte.
Ministrs arī piebilda, ka karavīri tomēr galvenokārt atrodas Irākā, lai novēstu humānās krīzes uzliesmojumu. Austrālija iesaistījās uzbrukumā Irākai 2003.gadā, un pašlaik tur izvietojusi 1 500 karavīrus, turklāt neplāno tuvākajā laikā atkāpties no Irākas.

Opozīcijas politiķi apsūdz premjerministru Džonu Hovardu melos, jo viņš 2003.gadā bija apgalvojis, ka Irākas līdera Sadama Huseina gāšanas kampaņai nav nekā kopīga ar interesi par naftas resursiem. Protestētāji pret karu norāda, ka Austrālijas valdības atzinums ir pierādījis, ka Irākas karš ir tikai cīņa par naftu, nevis centieni pasargāt pasauli no masu iznīcināšanas ieročiem, kas, kā izrādījās vēlāk, Irākā nemaz netika atrasti.

Valdības ministri gan atspēko kritiku, norādot, ka Austrālijas plānos joprojām ir palīdzība ASV stabilizēt situāciju Irākā un cīnīties pret terorismu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!