Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Taivānas ārlietu ministrs Džozefs Vu izteicies, ka bez ASV militārā atbalsta, Taivāna būtu neaizsargāta pret militāru uzbrukumu no Ķīnas puses, raksta CNN.

Ministrs norādīja, ka pēdējo gadu laikā saiknes ar ASV ir stiprinājušās, tomēr esot vitāli svarīgi, ka Vašingtona turpina atbalstīt Taivānu kā diplomātiski, tā arī militāri. "Ja ķīnieši Taivānā saredzētu ievainojamību un saprastu, ka tā nesaņem atbalstu no ASV, tad viņi sāktu domāt par scenārijiem, kā pārņemt Taivānu," izteicās ministrs.

Pekina Taivānu uzskata par neatņemamu savas teritorijas sastāvdaļu, neskatoties uz to, ka salai jau gandrīz 70 gadus ir sava valdība. Ķīna ir veikusi militārās mācības Taivānas šaurumā, kuras Džozefs Vu raksturo, kā centienus iebiedēt Taivānas iedzīvotājus.

"Mēs cenšamies maksimizēt savu sadarbību ar līdzīgi domājošām valstīm, cenšamies sadarboties ar ASV drošības jautājumos, lai nepieļautu, ka Ķīna pārņem Taivānu vienas nakts laikā," norādīja ministrs.

Martā Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpiņs Taivānas apvienošanu ar kontinentālo Ķīnu nosauca par, ko tādu, uz ko tiecas visa Ķīnas tauta. Tomēr, kā norāda Džozefs Vu, Ķīnas veiktās darbības pret Taivānu mazina atbalstu Sji apvienošanas centieniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!