Foto: stock.xchng
Japāna uz laiku var palikt bez kodolenerģijas, kad pašlaik vienīgais strādājošais atomreaktors tiks slēgts uz tehniskās apkopes darbu laiku, svētdien brīdināja rūpniecības ministrs Jukio Edano.

Edano brīdinājumu izteica laikā, kad valdība gatavojas atjaunot divu atomreaktoru darbību, bet šādu soli asi kritizē plašsaziņas līdzekļi un vides aizstāvju grupas, kas bažījas par kodolenerģētikas drošību Japānā pēc pērn martā notikušās zemestrīces izraisītās kodolavārijas Fukusimas 1.atomelektrostacijā (AES).

"Valstī strādājošo kodolreaktoru skaits iespējams uz laiku no 6.maija varētu samazināties līdz nullei," ministrs teica seminārā Tokusimas pilsētā Japānas rietumos.

Japānas premjerministra Jošihiko Nodas vadītā valdība piektdien paziņoja, ka reaktori Fukuji prefektūras Oi AES Kanagavas provincē valsts rietumos ir droši darbības atsākšanai un tas ir nepieciešams, lai vasaras mēnešos valsti varētu nodrošināt ar elektroenerģiju.

Pašlaik strādā tikai viens no Japānas 54 kodolreaktoriem - Hokaido salā -, bet 5.maijā tas tiks uz laiku slēgts, lai veiktu tehniskās apkopes darbus.

Pagaidāms nav zināms, vai un kad valdība varētu gūt apstiprinājumu no reģionālajām institūcijām Oi AES reaktoru darbības atsākšanai.

Edano uzsvēra, ka bez kodolenerģijas vasarā daudzviet būs problēmas ar elektroenerģijas apgādi.

Rūpniecības ministrs sestdien sazinājies ar Fukuji prefektūras gubernatoru Iseju Nišikavu, kas gan vēl nav atbildējis uz lūgumu ļaut Oi AES darbības atsākšanu.

Ietekmīgākie Japānas plašsaziņas līdzekļi uzsver, ka kodolenerģētikas nozare un arī pati valdība vēl nav gatava AES darbības plašai atsākšanai valstī.

Pirms gada 11.martā notikušajā zemestrīcē, kuras stiprums bija 9,0 magnitūdas pēc Rihtera skalas, un tai sekojošajā cunami gāja bojā 15 854 cilvēki, 9677 cilvēki tika ievainoti un 3155 joprojām ir pazuduši bez vēsts. 129 107 ēkas tika pilnībā sagrautas un vēl vairākiem simtiem tūkstošiem ēku tika nodarīti postījumi. Zemestrīce arī izraisīja radiācijas noplūdi Fukusimas 1.atomelektrostacijā ( AES ).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!