Foto: AFP/Scanpix/LETA
Francijai nav vajadzīga atļauja, lai strādātu ASV un Irānas attiecībās izveidojušās spriedzes mazināšanas virzienā, piektdien paziņoja Francijas ārlietu ministrs Žans Īvs Ledriāns, šādi reaģējot uz ASV prezidenta Donalda Trampa pārmetumiem, ka Francijas prezidents Emanuels Makrons iejaucies strīdā.

"Irānas jautājumā Francija izsakās ar pilnu suverenitāti. Tā smagi strādā miera un drošības labā reģionā, tā strādā, lai sekmētu spriedzes deeskalāciju, un tai nav vajadzīga atļauja, lai rīkotos," teikts Francijas ministra paziņojumā.

Kā ceturtdien tviterī skaidroja Tramps, Irānas amatpersonas "izmisīgi vēlas runāt ar ASV, bet tās saņem pretrunīgus signālus no visiem tiem, kas uzdotas, ka viņi pārstāv mūs, ieskaitot Francijas prezidentu Makronu".

"Es zinu, ka Emanuels grib labu tāpat kā visi citi, bet neviens nerunā ASV vārdā kā tikai pašas ASV. Neviens nekādā veidā vai formā nav pilnvarots mūs pārstāvēt," norādīja Tramps.

Ledriāns savukārt uzsvēra, ka, saasinoties spriedzei starp Teherānu un Vašingtonu, nepieciešamas iniciatīvas, lai mēģinātu dialogu atjaunot.

"Tas ir tas, ko dara prezidents Makrons pilnīgi caurskatāmi mūsu partneriem, vispirms jau mūsu Eiropas partneriem," norādīja Ledriāns, piebilstot, ka Makrons "pavisam noteikti gādā, ka amerikāņu varasiestādes ir informētas".

Makrons uztur regulārus kontaktus ar Irānas prezidentu Hasanu Ruhani.

Pēc telefonsarunas ar Ruhani otrdien Makrons sacīja, ka Francijas loma ir "īstenot visus iespējamos centienus, lai panāktu, ka visas puses piekrīt pavērsienam un sāk sarunas".

Sagaidāms, ka spriedze ap Irānu būs viens no galvenajiem sarunu tematiem šomēnes Biaricā, Francijā, gaidāmajā G7 samitā.

ASV un Irānas attiecībās saglabājas spriedze, kas izraisījās līdz ar Trampa lēmumu pērn maijā vienpusējā kārtā izstāties no pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanās un noteikt Irānai smagas ekonomiskās sankcijas.

Palikušās līgumslēdzējas valstis, arī Lielbritānija, Francija un Vācija, ir centušās saglabāt vienošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!