Foto: EPA/LETA
Haiti iekšlietu ministrs Pols Antuāns Bjens-Aime paziņojis, ka otrdienas septiņas balles postošajā zemestrīcē valstī bojāgājušo skaits var sasniegt 200 000, taču precīzu skaitli nekad neizdosies uzzināt.

No nopostītās Portoprensas ar kravas automašīnām uz steigšus izraktiem masu kapiem ārpus pilsētas tiek vestas līķu kaudzes, taču, domājams, ka zem gruvešiem joprojām atrodas tūkstošiem bojāgājušo.

"Mēs jau esam savākuši aptuveni 50 000 līķu," sacīja Bjens-Aime. "Mēs prognozējam, ka kopumā būs no 100 000 līdz 200 000 bojāgājušo, lai arī mēs nekad neuzzināsim precīzo skaitli."

Ja viņa minētie skaitļi izrādīsies precīzi, otrdien Haiti skārusī septiņas balles spēcīgā zemestrīce būs viena no desmit postošākajām zemestrīcēm vēsturē.

Kā paziņoja valsts sekretārs drošības jautājumos Aramiks Luī, masu kapos jau aprakti 40 000 bojāgājušo.

Haiti sabiedriskās veselības ministrs Alekss Larsens piektdien paziņoja, ka bez bojāgājušajiem vēl aptuveni 250 000 cilvēku ir ievainoti un 1,5 miljoni palikuši bez pajumtes. Pēc viņa teiktā, būs jāatjauno aptuveni trīs ceturtdaļas Portoprensas.

Galvaspilsētas ielās sākušas parādīties ar mačetēm bruņotas bandas, kas aplaupa paštaisītās apmetnēs izmitinājušos izdzīvojušos.

Kā sestdien paziņoja ANO, otrdienas zemestrīcē sapostīti arī līdz 90% ēku Leoganes pilsētā, kas atrodas uz rietumiem no Portoprensas.

134 000 iedzīvotāju lielā pilsētā "ir vissmagāk cietusī vieta, kur sapostīti 80-90% ēku", sacīja ANO Humānās palīdzības koordinācijas centra (UNOCHA) preses pārstāve Elizabete Bīrsa. "Pēc vietējās policijas datiem, nogalināti no 5000 līdz 10 000 cilvēku un vairums bojāgājušo joprojām atrodas sabrukušajās ēkās."

Tajā pat laikā Haiti valdība nodevusi ASV kontrolē Portoprensas lidostu, lai paaugstinātu piegāžu un humānās palīdzības kravu izplatīšanas efektivitāti.

"Haiti premjerministrs Žans Makss Belerivs parakstījis savstarpējas saprašanās memorandu, kas kontroli pār lidostu nodod ASV," sacīja ASV Valsts departamenta pārstāvis Filips Kroulijs. "Reisi tiek sadalīti ar intervāliem, pārslodze ir mazinājusies. Mēs cenšamies panākt, lai lidmašīnu caurlaidība sasniegtu 90 dienā."

Humānās palīdzības kravas salai tiek piegādātas arī caur zemestrīcē sadragāto Portoprensas jūras ostu.

Sestdien uz Haiti dosies ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!