Aprīļa beigās un maija sākumā notikušie kiberuzbrukumi Igaunijas interneta mājaslapām ir veikti no Krievijas prezidenta administrācijas IP adresēm, ceturtdien apstiprināja Igaunijas premjerministrs Andruss Ansips un tieslietu ministrs Reins Langs, ziņo portāls "Postimees Online".
"Jā, tie [uzbrukumi] nāca tieši no no prezidenta administrācijas IP adresēm," norādīja Ansips un Langs.

Situācija ir vienlīdz slikta, ja IP adreses ir izmantotas ar nodomu vai negribot, sacīja Langs.

Tas, ka hakeri ir izmantojuši prezidenta administrācijas IP adreses nozīmē, ka administrācijā ir datori, kurus var izmantot krimināliem nolūkiem, paskaidroja Langs.

Šobrīd tiekot izmeklēts tas, kā tieši kiberuzbrukumi ir veikti, tomēr ir pilnīgi skaidrs, ka hakeri ir uzbrukuši Igaunijas valsts iestāžu informācijas sistēmām, kā arī visai valsts infrastruktūrai kopumā.

Noziedzīgā nodarījuma pierādījumi ir neapstrīdami, uzsvēra ministrs.

Kiberuzbrukumi bija vērsti arī pret banku informācijas sistēmām un naudas pārskaitījumi interneta bankās ir ārkārtīgi svarīga Igaunijas ekonomiskās dzīves sastāvdaļa.

Krievijas kiberuzbrukumi Igaunijas informācijas sistēmām tiks apspriesti 13.jūnijā Eiropas Savienības padomes sanāksmē. Igaunija vēlas aizsākt diskusijas par to, vai kiberuzbrukumi ir uzskatāmi par kriminālnoziegumu vai terora aktu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!