Foto: EPA/LETA
Teroristam pašnāvniekam, kurš sestdien vakarā uzspridzinājās Stokholmas centrā, bija mērķis nogalināt iespējami daudz cilvēku, un viņu no šī mērķa šķīra tikai vairāki simti metru un dažas minūtes laika, pirmdien BBC televīzijai paziņoja Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts.

Teroristam bija trīs spridzekļi, un viņš devās cilvēku pūļa virzienā, kuri iepirkās pirms Ziemassvētkiem.

"Mums ļoti paveicās .. Es ar to domāju, ka dažas minūtes vēlāk un dažus simtus metru tālāk tā būtu katastrofa," sacīja Bilts.

Zviedrijas galvenais prokurors Tomass Lindstrands sacīja, ka teroristam bijusi spridzekļu josta, mugursoma ar spridzekli un vēl viens spridzeklis rokās. "Ja tas viss būtu eksplodējis vienā laikā, tad tas būtu ļoti spēcīgs [sprādziens]," sacīja Lindstrands.

Lindstrands arī brīdināja, ka spridzinātājam var būt bijuši līdzdalībnieki.

Policija ir pārliecināta "par 98 procentiem", ka spridzinātājs bija Irākā dzimušais un Lielbritānijā dzīvojušais Zviedrijas pilsonis Taimurs Abdelvahabs al Abdali, bet vēl gaida DNS testa rezultātus, kas to apstiprinātu.

Abdali, kuram svētdien būtu apritējuši 29 gadi, pirms 18 gadiem ieguva Zviedrijas pilsonību. Viņš nebija pievērsis Zviedrijas drošības spēku uzmanību, jo kopš 2001.gada dzīvoja un studēja Lielbritānijas pilsētā Lūtonā pie Londonas.

Abdali savā testamentā solījis izpildīt "Al Qaeda" Irākas organizācijas "Irākas Islāma valsts" draudus Zviedrijai saistībā ar latviešu izcelsmes zviedru karikatūrista Lāša Vilka zīmētajām pravieša Muhameda karikatūrām, pirmdien paziņoja ASV bāzētā organizācija SITE, kas novēro ekstrēmistu mājaslapu saturu.

"[Irākas] Islāma valsts ir izpildījusi, ko tā jums solīja," teikts Taimura Abdelvahaba testamentā, kuru kāds džihādists ievietojis islāmistu mājaslapā "Shumukh al-Islam".

"Irākas Islāma valsts" vadītājs Abu Omars al Bagdadi kādā audioierakstā 2007.gada septembrī aicināja atriebties Zviedrijai par Vilka zīmētajām karikatūrām. Viņš arī piedāvāja atlīdzību par Vilka nogalināšanu un minēja kā iespējamus uzbrukumu mērķus Zviedrijas kompānijas "Ericsson", "Ikea" un "Volvo".

"Shumukh al-Islam" svētdien paziņoja, ka Taimurs Abdelvahabs sarīkojis sprādzienus Stokholmā, un publicēja viņa fotogrāfiju. Arī vairākas Zviedrijas interneta vietnes ir minējušas šādu spridzinātāja vārdu.

"Tas ir mūsu brālis, modžaheds Taimurs Abdelvahabs, kurš veica mocekļa operāciju Stokholmā," paziņoja mājaslapa "Shumukh al-Islam". Tā arī publicēja fotogrāfiju, kurā redzams vīrietis ar tumšām brillēm, kas stāv ar kabatās iebāztām rokām.

Lielbritānijas policija pirmdien paziņoja, ka veic kratīšanu kādā Lūtonas nekustamajā īpašumā saistībā ar Stokholmā sarīkotajiem sprādzieniem.

Sprādzieni Zviedrijas galvaspilsētas centrā notika sestdienas vakarā, un tajos gājis bojā viens un ievainoti divi cilvēki. Bojāgājušais tiek uzskatīts par šo sprādzienu rīkotāju.

Sprādzieni notika pēc tam, kad Zviedrijas ziņu aģentūra TT pavēstīja, ka saņēmusi draudu vēstuli par Zviedrijas militāro klātbūtni Afganistānā un Vilka zīmētajām Muhameda karikatūrām.

Pilsētas centrā aizdegās automobilis un sākās eksplozijas, kuras saskaņā ar policijas teikto izraisījuši automobilī ievietoti gāzes baloni.

Pēc 10 vai 15 minūtēm apmēram 300 metru attālumā notika otrs sprādziens, kurā tika ievainoti divi cilvēki. Otrā sprādziena vietā uz ietves tika atrasts vīrieša līķis, un policija pieļāva iespēju, ka viņš tīši vai nejauši uzspridzinājies.

Abdali bija reģistrēts kā eksplodējušā automobiļa īpašnieks.

TT ziņoja, ka apmēram 10 minūtes pirms pirmā sprādziena saņēmusi elektronisku draudu vēstuli ar skaņu failiem zviedru un arābu valodās un šāda e-vēstule nosūtīta arī Zviedrijas drošības policijai SAPO. Drošības policija apstiprināja, ka to saņēmusi, bet atteicās izpaust e-vēstules saturu.

"Mūsu darbības runās pašas par sevi, kamēr jūs neizbeigsiet savu karu pret islāmu, pravieša [Muhameda] pazemošanu un jūsu muļķīgo atbalstu cūkai [Lāšam] Vilkam," TT citēja kāda vīrieša teikto vienā no šiem ierakstiem.

Šajā e-vēstulē arī pausts aicinājums modžahediem sacelties Zviedrijā un pārējā Eiropā un draudēts ar nāvi Zviedrijas iedzīvotājiem. "Tagad jūsu bērni, meitas un māsas mirs tāpat, kā mirst mūsu brāļi, māsas un bērni," teikts TT citētajā e-vēstulē.

TT ziņoja, ka šie draudi ir saistīti ar Zviedrijas piedalīšanos Starptautiskajos drošības atbalsta spēkos (ISAF) Afganistānā, kuru sastāvā ir apmēram 500 Zviedrijas karavīru. Tajos arī pieminētas Vilka zīmētās pravieša Muhameda karikatūras.

Aģentūras "Reuters" televīzija sazinājās ar Vilku, kurš sacīja, ka atrodas drošībā.

"Šis ir pirmais mana projekta upuris. Tas bija [terora] akts pret zviedru tautu, lai viņus iebiedētu, nevis pret mani. Labā ziņa ir tā, ka ir miris terorists, nevis kāds cits," teica Vilks.

ASV konsultante terorisma jautājumos Eva Kolmane pavēstīja "Reuters", ka Zviedrijā jau kādu laiku bāzējas neliela kaujiniecisku islāmistu kopiena, bet sestdien notikušais incidents var būt bijis viena cilvēka roku darbs.

"Tomēr, ņemot vērā šī uzbrukuma mērogu un mērķi, man ir aizdomas, ka tas ir vietējais ekstrēmists, kurš varēja būt vai nebūt saistīts ar kādu īstu teroristu organizāciju. Mēs esam redzējuši dažādus teroraktu mēģinājumus Ziemeļeiropā, kurus sarīkojuši līdzīgi vientuļi kaujinieki, kas tā vai citādi bijuši saniknoti par karikatūru skandālu," sacīja Kolmane.

Novembra beigās tika ziņots, ka Lāšs Vilks atkal saņēmis draudus no Somālijas musulmaņu kaujiniekiem. ASV teroristu interneta vietņu monitoringa grupa "SITE" paziņoja, ka Somālijas islāmistu grupējuma "Al Shabab" kaujinieki Zviedrijā, kam ir saikne ar teroristisko organizāciju "Al Qaeda", aicinājuši nogalināt Vilku.

14.maija vakarā, kad Vilks nebija mājās, nezināmi uzbrucēji izsita logus viņa mājai Zviedrijas dienvidu mazpilsētā Nīneshamnsvagē, iemeta ēkā stikla pudeles ar benzīnu, kuras saplīsa, un mēģināja benzīnu aizdedzināt, tomēr liesmas nodarīja tikai nelielus bojājumus virtuvei un fasādei.

Kad Vilks 11.maijā lasīja lekciju Upsalas Universitātē, kas ir Zviedrijas vecākā augstskola, viņam uzbruka vīrietis, kas sēdēja pirmajā rindā. Vilks šajā uzbrukumā zaudēja brilles un guva nelielus sasitumus.

Kad Vilks 11.maijā lasītajā lekcijā runāja par reliģiju un parādīja filmu, viņam mēģināja uzbrukt 20 cilvēki, kurus šī filma bija aizvainojusi. Policija evakuēja auditoriju, bet daži protestētāji pretojās policistiem, kuri bija spiesti lietot asaru gāzi. Divi cilvēki tika aizturēti.

Vilka zīmētās karikatūras, kurās redzams suns ar pravieša Muhameda galvu, pirmoreiz tika publicētas 2007.gada vasarā vairākos Zviedrijas laikrakstos. Vienu no šīm karikatūrām 2007.gada 18.augustā publicēja Zviedrijas reģionālais laikraksts "Nerikes Allehanda" kā ilustrāciju ievadrakstam par runas brīvības svarīgumu, un tā izprovocēja musulmaņu protestus Ērebrū pilsētā, kur tiek izdots šis laikraksts. Musulmaņu valstis Afganistāna, Ēģipte, Irāna, Jordānija un Pakistāna, kā arī Islāma konferences organizācija oficiāli nosodīja šo publikāciju.

Ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistītais nemiernieku grupējums "Irākas Islāma valsts" 2007.gadā izsludināja 100 000 ASV dolāru (52 800 latu) atlīdzību par Lāša Vilka nogalināšanu, solot papildus vēl 50 tūkstošus dolāru (26 400 latu), ja Vilkam tiktu pārgriezta rīkle. Grupējums arī izsludinājis 50 000 ASV dolāru (26 400 latu) atlīdzību par "Nerikes Allehanda" galvenā redaktora Ulfa Johansona nogalināšanu.

Īrijā martā tika aizturēti septiņi musulmaņi aizdomās par Lāša Vilka slepkavības plānošanu. Par šādiem plāniem aizdomās tiek turēta arī amerikāniete Kolīne Larouza, kas tiek dēvēta arī par "Džihāda Džeinu".

Lielākie Zviedrijas laikraksti martā pārpublicēja Vilka zīmētās karikatūras, lai apliecinātu solidaritāti ar mākslinieku, dotu iespēju lasītājiem iepazīties ar šiem pretrunīgi vērtētajiem mākslas darbiem un aizstāvētu vārda brīvību, kas arvien vairāk tiek apdraudēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!