Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska aicinājusi baltkrievus svētdien turpināt masu protestus pret autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko varu.

Tikmēr Baltkrievijas drošības spēki, gatavojoties demonstrācijām, ieveduši Minskas centrā bruņutehniku un uzstādījuši dzeloņstiepļu žogus, liecina Baltkrievijas opozīcijas ziņu vietņu publiskotie video un fotogrāfijas.

Tihanovska video vēstījumā aicināja savus tautiešus turpināt cīņu par valsti, kurā vērts dzīvot, un svētdien pulcēties gājienā par taisnīgumu. "Katru nedēļu jūs parādāt sev un pasaulei, ka baltkrievu tauta ir spēks," sacīja 38 gadus vecā Tihanovska.

Protesti sākās ap plkst.14 pēc Latvijas laika Minskas centrā un citās Baltkrievijas pilsētās.

Saskaņā ar novērotāju sniegto informāciju pagājušajā svētdienā protestos piedalījās aptuveni 150 000 cilvēku. Sestdien Minskā notika sieviešu solidaritātes gājiens, kura laikā tika aizturēti vairāki simti cilvēku, ziņoja cilvēktiesību centrs "Vjasna".

Baltkrievijas Iekšlietu ministrijas preses pārstāve šorīt informēja, ka policija sestdien aizturējusi 415 cilvēkus Minskā un 15 citās pilsētās par masu demonstrāciju noteikumu pārkāpšanu. Viņa sacīja, ka 385 no aizturētajiem cilvēkiem ir atbrīvoti, un brīdināja cilvēkus, ka viņiem var tikt izvirzītas kriminālapsūdzības par šādu protestu organizēšanu.

Sestdien aizturēto cilvēku skaits ir daudz lielāks nekā līdzīgu protestu laikā pagājušajā nedēļā. Reaģējot uz to, opozīcijas izveidotā Koordinācijas padome brīdinājusi par "jaunu fāzi vardarbības eskalācijā pret miermīlīgajiem protestētājiem".

Sestdien aizturēto vidū bija arī 73 gadus vecā aktīviste Ņina Baginska, kura jau ir atbrīvota.

Policijas agresivitāte pamudinājusi neatkarīgo mediju "Nexta" savā kanālā ziņapmaiņas lietotnē "Telegram" publiskot sarakstu ar vairāk nekā 1000 policistu vārdiem un dienestu pakāpēm. Protestētāji ir centušies atmaskot policistus, kas parādās demonstrācijās civilās drēbēs vai uniformās bez izšķirības zīmēm, noraujot viņiem sejas maskas. Tihanovska sestdien paziņoja, ka baltkrievi ir gatavi atņemt anonimitāti policistiem, kas pakļaujas krimināliem rīkojumiem.

Baltkrievijā jau vairāk par mēnesi turpinās masu protesti pret 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, kamēr opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska tikai 10,1%. Taču opozīcija, pamatojoties uz liecībām par nepieredzēti plašiem pārkāpumiem, apgalvo, ka šie rezultāti ir viltoti. Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī Eiropas Savienība (ES) un citas rietumvalstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!