Foto: EPA/Scanpix/LETA

Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā svētdien notikusi protesta akcija pret valsts iespējamo ciešāku integrāciju ar Krieviju, vēsta portāls "Currenttime".

Mītiņš, ko Minskas Brīvības laukumā organizēja opozicionārs Nikolajs Statkevičs, pulcējis ap 100 cilvēku, lēš "Radio Svoboda". Politiķis uzskata, ka, ja Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko parakstīs dokumentus par daļēju ekonomikas integrāciju ar Krieviju, valsts tiks "pārdota".

Akcijas laikā ļaudis rokās turēja balti-sarkani- baltos pirmās Baltkrievijas republikas karogus, Eiropas Savienības (ES) un Statkeviča sociāldemokrātiskās partijas "Narodnaja gromada" karogus.

Iepriekš Baltkrievijas ārlietu ministrs Vladimirs Makeis paziņoja, ka Baltkrievijas un Krievijas integrācijai šķēršļus liek Krievijas gāzes cenas, nodokļu manevrs naftas nozarē un šķēršļi Baltkrievijas eksportam uz Krieviju. Viņaprāt šos jautājumus var atrisināt līdz 8. decembrim, kad Baltkrievijas un Krievijas prezidenti varētu parakstīt sadarbības programmu.

Intervijā Krievijas medijam RBK Makeis uzsvēra, ka dokuments neparedz padziļināt politisko integrāciju un Baltkrievija negrasās ziedot savu suverenitāti. Tāpat neesot paredzēts ieviest vienotu valūtu. Taču ministrs apstiprināja, ka ir plānots izveidot vienotu Krievijas un Baltkrievijas nodokļu kodeksu.

Septembra vidū medijs "Kommersant" ziņoja, ka ir piekļuvis Krievijas un Baltkrievijas ekonomiskās integrācijas programmai, ko 6. septembrī saskaņojuši abu valstu premjerministri (abi attēlā). Ekonomikas līmenī tajā "faktiski ir runa par konfederatīvas valsts izveidošanu no 2022. gada", raksta medijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!