Lai gan pasaulei jau piemirsušās optimistiskās ziņas par sekmīgo Krievijas kosmiskās stacijas "Mir" nogremdēšanu Klusajā okeānā, Krievijas avīze "Vremja MN" ziņo par kādu nelielu "kosmosa sveicienu", ko tieši tajā dienā saņēmis viens no Urālu lielpilsētas Čeļabinskas visblīvāk apdzīvotajiem mikrorajoniem.
23.martā ap pulksten 11 no rīta Čeļabinskas skābekļa rūpnīcas sargs novēroja šādu ainu - pār priežu galotnēm ar lielgabala šāviņa lidojuma līdzīgu skaņu aiztraucas liels priekšmets un iekrīt tuvējā ezeriņā, tā dēvētajā Zilajā karjerā, izsitot āliņģi 60 centimetrus biezajā ledū.

Sarga izsauktie vietējās avīzes "Čeļabinskij rabočij" žurnālisti ar pilsētas ūdenslīdēju kluba vīru atbalstu pārmeklēja ūdenskrātuvi un izvilka no ezeriņa dibena ... parastu uzgriežņu atslēgu, tiesa, no ārpuses gluži melnu.

Kā noteica Metālu un sakausējumu institūta eksperti, atslēga izgatavota no tērauda, volframa un vanādija sakausējuma. Čeļabinskiešiem atlika vienīgi pieņemt, ka šādu "suvenīru" viņi saņēmuši no krītošās orbitālās stacijas, un atmosfēras blīvajos slāņos tas nav sadedzis, jo atradies kosmonautu darbarīku kastē.

Vienu dienu šis "debesu sūtnis" rotāja avīzes redakcijas galdu, pēc tam to pievāca Maskavas Galvenās Kosmosa pārvaldes speciālisti.

Jāpiebilst, ka Zilais karjers atrodas tikpat kā pašā Čeļabinskas centrā. "Negribas domāt, kas notiktu, ja atslēga ar tādu ātrumu būtu nokritusi pārdesmit metrus uz vienu vai otru pusi. Gribētos ticēt, ka zinātnieki visu tieši tā arī aprēķinājuši - ar precizitāti līdz metram," raksta "Vremja MN".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!