Foto: AFP/Scanpix

87 gadu vecumā piektdien miris kādreizējais Argentīnas diktators Horhe Rafaels Videla, kurš izcieta mūža ieslodzījumu par noziegumiem pret cilvēci, vēsta raidsabiedrība BBC.

Cietumā mirušā ģenerāļa nāves iemesli ir dabīgi, informē BBC.

Ģenerāli 2010. gadā apcietināja apsūdzībās par 31 disidenta nāvi 1976. – 1983. gada militārās diktatūras laikā, kuras līderis līdz 1981. gadam bija Videla.

Diktatūras laika režīma pretinieku vajāšanas kampaņas ietvaros, kas pazīstama ar apzīmējumu "Netīrais karš", tika spīdzināti un nogalināti līdz 30 000 cilvēku.

Par spīdzināšanu, nogalināšanu, kā arī citiem noziegumiem ģenerālim Videlam mūža ieslodzījumu piesprieda jau 1985. gadā, bet piecus gadus vēlāk viņu apžēloja tā laika Argentīnas prezidents Karloss Menems.

2010. gadā Augstākā tiesa atstāja spēkā Federālās tiesas lēmumu šo apžēlošanu atcelt. Vēl pēc astoņiem mēnešiem Videlu atzina par atbildīgu 31 disidenta spīdzināšanā un nāvē Kordobā.

Lielākā daļa Kordobas cietumā esošie kreisā spārna aktīvisti tika izvesti no savām kamerām un nošauti neilgi pēc militāristu nākšanas pie varas, skaidro BBC. Armija toreiz apgalvoja, ka ieslodzītie nošauti bēgšanas laikā.

Līdzās Videlam par šīm slepkavībām notiesātas vēl 30 personas.

"Netīrā kara" laikā vecākiem, kurus apcietināja, ir atņemti vismaz 400 bērni, norāda BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!