Foto: EPA/LETA
Viens no spilgtākajiem Itālijas politiķiem, bijušais prezidents Frančesko Kossiga miris otrdien Romas klīnikā 82 gadu vecumā, vēsta ārvalstu mediji.

Kossiga tika hospitalizēts 9. augustā nopietnu problēmu dēļ, kas bija saistītas ar sirds un elpceļu sistēmas funkcionēšanu. Sākotnēji ārsti nosprieda, ka viņa dzīvībai nekas nedraud, taču eksprezidenta stāvoklis strauji pasliktinājies un viņš tika ievietots reanimācijas nodaļā.

Kossiga piedzimis 1928. gadā Sardīnijā. Visa viņa politiskā karjera bijusi saistīta ar Kristīgi demokrātisko partiju, kurā viņš iestājies 17 gadu vecumā.

No 1976. līdz 1978. gadam viņš pildīja Itālijas iekšlietu ministra pienākumus, no 1979. līdz 1980. gadam bija Ministru padomes priekšsēdētājs, bet no 1983. līdz 1985. gadam vadīja nacionālā parlamenta Senātu.

1985. gada jūnijā Kossiga 56 gadu vecumā tika ievēlēts par astoto Itālijas prezidentu, kļūstot par jaunāko vadītāju valsts vēsturē.

Sava prezidenta pilnvaru termiņa beigās Kossiga aicināja pārveidot Itāliju par prezidentālu republiku, izraisot konfliktu ar toreizējo premjerministru Džulio Andreoti.

Sevišķu uzmanību izpelnījās Kossigas izteikumi. Viņš savulaik pauda viedokli, ja 2001. gada 11. septembra teroraktus Ņujorkā sarīkoja ASV Centrālā Izlūkošanas pārvalde (CIP) ar Izraēlas kolēģu "Mossad" un pasaules cionisma palīdzību, par ko esot zinājuši arī visu demokrātisku Eiropas valstu līderi.

Savukārt 2008. gada augusta Dienvidosetijas konflikta laikā Kossiga bija viens no nedaudzajiem Rietumu politiķiem, kurš kritizējis Tbilisi politiku un Gruzijas centienus iestāties NATO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!