Foto: EPA/LETA
84 gadu vecumā mūžībā devies bijušais Maskavas mērs Jurijs Lužkovs, otrdien vēsta Krievijas ziņu aģentūra "Interfax".

Lužkovs miris slimnīcā Minhenē, ziņo raidsabiedrības BBC krievu valodas dienests. Bijušais mērs miris sirds operācijas laikā, vēsta "Ren TV".

Lužkovs Krievijas lielāko pilsētu un galvaspilsētu Maskavu vadīja 18 gadus no 1992. līdz 2010. gadam.

Lužkovs līdzās bijušajam prezidentam Borisam Jeļcinam un pašreizējam Kremļa saimniekam Vladimiram Putinam tiek dēvēts par reto mūsdienas Krievijas politiķi, kura vārdā tiek dēvēts laika posms.

Lužkova darbība vērtēta diametrāli pretēji no dažādām pusēm. Deviņdesmitajos gados viņš nemainīgi atbalstīja Jeļcinu un jau 1991. gada 20. augustā puča laikā, būdams galvaspilsētas premjers, Valdības ēkas aizstāvjiem piegādāja pārtiku, pārvietojamās tualetes un betona blokus barikādēm, raksta krievu BBC.

Lužkova atbalstītāji viņu sauca par pašu efektīvāko pēcpadomju vadītāju Krievijā, kurš pārvērtis pilsētu aktīvā megapolē. Kritiķi norāda, ka Maskavai bija objektīvas ekonomiskas priekšrocības attiecībā pret citām pilsētām, tāpēc Lužkova nopelnu nav bijis un pats viņš ir tipisks padomju darbonis, kurš neizprot tirgus ekonomikas konkurences būtību.

Analītiķi uzskata, ka Lužkovs jau deviņdesmitajos gados Maskavā uzbūvēja un izmēģināja "varas vertikāli" – pārvaldes modeli ar viena cilvēka lielu varu, reālas opozīcijas trūkumu, kabatas parlamentu, kontrolētu biznesu, tiesām un medijiem, ko Vladimirs Putins pēc tam pielāgoja visai Krievijai.

2010. gada 28. septembrī Lužkovu no Maskavas mēra amata saistībā ar "prezidenta uzticības zaudējumu" atbrīvoja prezidents Dmitrijs Medvedevs. Šī lēmuma motīvi publiski nav nosaukti.

Pirms tam Lužkovs atteicās atkāpties no amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!