Foto: AFP/Scanpix

92 gadu vecumā Spānijā miris itāļu žurnālists Rikardo Ehrmans, kura uzdots jautājums preses konferencē 1989. gadā neplānoti noveda pie komunistu Austrumvācijas robežu atvēršanas un Berlīnes mūra krišanas, trešdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Ehrmans bija Itālijas ziņu aģentūras ANSA reportieris Austrumvācijā, kad valsti pārņēma plaši pret komunistu režīmu vērsti protesti. 1989. gada 4. novembrī pusmiljons cilvēku pulcējās Austrumberlīnes centrālajā Aleksandra laukumā, pieprasot reformas.

Austrumvācu amatpersonas centās apslāpēt protestus, tostarp izstrādājot plānu robežšķērsošanas atvieglošanai. Tomēr pilnīgi atvērt robežas nebija valdības mērķis un plānotās izmaiņas bija nebūtiskas.

Par partijas plānotājām reformām preses konferencē 9. novembrī informēja valdības runasvīrs Gunters Šabovskis, kurš nolasīja viņam iedotas piezīmes, ar kurām pašam pirms tam nebija laika iepazīties.

Kā skaidro BBC, Šabovskis konferencē vēl nebija neko teicis par ceļošanas atvieglošanas plānu, līdz Ehrmans viņam pajautājis: "Jūs pieminējāt kļūdas. Vai jums nešķiet, ka tā bija liela kļūda ieviest šo ceļošanas likumprojektu, par kuru tika ziņots pirms dažām dienām?"

Šabovskis pēc rakāšanās pierakstos tad nolasījis: "Tagad privātiem ceļojumiem ārpus valsts var pieteikties bez nosacījumiem."

Pēc šī paziņojuma žurnālisti vēlējās vairāk informācijas un jautāja, kad šie notikumi stāsies spēkā. Pārskatot piezīmes, Šabovskis atbildējis, ka, cik viņam zināms, tie stājas spēkā nekavējoties. Patiesībā tas bija paredzēts uz nākamo dienu un pieteikšanos vīzai, taču bija jau par vēlu.

Jaunums par tūlītēju ceļošanas atvieglojumu strauji izplatījās medijos un austrumvācieši lielā skaitā sāka pulcēties pie robežām. Valdība mēģināja labot situāciju, aicinot cilvēkus nākamajā rītā stāties rindās pie imigrācijas birojiem, taču tas nepalīdzēja. Cilvēki sāka rāpties pāri mūrim un dauzīt to ar cirtņiem un āmuriem. Pie mūra notika masu svinības.

Lai izvairītos no spiešanās, amatpersonas sāka pakāpeniski laist cilvēkus cauri, līdz kontrole tika zaudēta un vārti pavisam atvērti. Austrumvācijas karavīri atradās paaugstinātas gatavības režīmā, bet pavēle atklāt uguni nesekoja.

Oficiāli abas Vācijas vienā valstī tika apvienotas 1990. gada 3. oktobrī.

Ehrmans vēlāk intervijās ir atzinis, ka uzreiz sapratis, pie kā novedīs Šabovska vārdi un nekavējoties sūtījis ziņu uz ANSA biroju Romā: "Mūra vairs nav".

"Ardievas Rikardo Erhmanam, kurš sagrāva Berlīnes mūri," paziņojumā par viņa nāvi sociālajos tīklos raksta aģentūra ANSA.

Ehrmans miris Madridē, kas ir viņa pēdējā darba vieta pirms došanās pensijā.

Austrumvācijas valdības runasvīrs Šabovskis mira 2015. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!