Foto: Reuters/Scanpix

Zaudējot cīņā ar vēzi, 61 gada vecumā Ķīnā miris Nobela prēmijas laureāts disidents Liu Sjaobo, paziņojušas Ķīnas varasiestādes.

Liu maijā tika diagnosticēt aknu vēzis un medicīnisku apsvērumu dēļ viņš tika atbrīvots no ieslodzījuma pirms termiņa un ievietots slimnīcā Šenjanā. Liu atbalstītāji un ārvalstu valdības aicināja Ķīnu atļaut Liu doties ārstēties uz ārvalstīm, taču Ķīnas amatpersonas apgalvoja, ka viņš jau saņem labāko iespējamo medicīnisko aprūpi.

Amatpersonas arī apgalvoja, ka Liu medicīniskais stāvoklis nepieļauj transportēšanu, lai gan mediķi no ASV un Vācijas, kuri Ķīnā izmeklēja Liu, secināja, ka pārvešana ir iespējama, bet tas jādara pēc iespēja ātrāk. Slimnīcas ASV un Vācijā piedāvāja uzņemt Liu un sniegt viņam medicīnisko palīdzību, taču Pekina nedeva atļauju Liu pamest valsti un pārmeta citām valstīm Liu lietas politizēšanu un jaukšanos Ķīnas iekšējās lietās.

2009. gada decembrī Liu tika piespriests 11 gadu cietumsods pēc kriminālkodeksa panta par varas gāšanas mēģinājumu. Disidents tika notiesāts par dalību petīcijas "Harta 08" izstrādē, kurā bija izteikts aicinājums veikt vērienīgas politiskās reformas Ķīnā, tostarp attiecībā uz pulcēšanās, vārda un reliģijas brīvību.

Liu bija nozīmīga loma ķīniešu studentu kustībā, kas aicināja uz demokrātiskām reformām un ko vardarbīgi apspieda Ķīnas varasiestādes. Kulmināciju aktīvistu centieni sasniedza 1989. gadā, kad tie tika izbeigti ar Tjaņaņmeņas laukuma slaktiņu. 2010. gadā Liu tika piešķirta Nobela Miera prēmija, izraisot Ķīnas sašutumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!