Kalifornijas štatā ASV 95 gadu vecumā miris Eliots Hendlers – viena no pasaulē lielākajiem rotaļlietu ražotājiem "Mattel" dibinātājs un lelles Bārbijas "tēvs", informē ārvalstu masu mediji.

Līdz pēdējiem Hendlera brīžiem viņam līdzās bijusi meita Bārbara Sīgala, kuras vārdā pirms 50 gadiem Ruta un Eliots Hendleri nosauca vispasaules slavu ieguvušo lelli.

Kompāniju "Mattel" Ruta un Eliots Hendleri nodibināja 1945.gadā kopā ar savu draugu Haroldu Matsonu. Sākumā uzņēmums ražoja fotogrāfiju rāmjus, bet izaugsmi tas piedzīvoja, izgatavojot furnitūru leļļu namiņiem. Vēlāk firma sāka ražot arī rotaļlietas.

Popularitāti ieguva vairāki Hendleru projekti - muzikālās rotaļlietas, piemēram, miniatūra ģitāra, kā arī rotaļu ierocis "Burp Gun". Tomēr visveiksmīgākais uzņēmuma produkts izrādījās melnbaltā peldkostīmā tērptā lelle Bārbija, kuru 1959.gadā izgudroja Ruta Hendlere.

Eliots Hendlers un citi vīriešu dzimuma pircēji sākumā pret lelli izturējās skeptiski. Pretenzijas izsauca lelles veidols – tai bija slaids viduklis, iespaidīgas krūtis un tā līdzinājās pieaugušai sievietei.

Tomēr drīz lelle iekaroja popularītāti, un līdz 1965.gadam peļņa no Bārbiju pārdošanas sasniedza 100 miljonus dolāru (50 miljoni latu).

Sešdesmitajos gados Bārbija ieguva draugu Kenu, kurš nosaukts Hendleru dēla Keneta vārdā. Mūsdienās Bārbijas "aprindās" ir vairāk nekā 50 dažādu leļļu, bet pati galvenā varone iejutusies visdažādākajās lomās – no aukles līdz jūras kājniekam.

Bārbijas "māmiņa" Ruta Hendlere mira ASV 2002.gadā. Aculiecinieki vēstīja, ka līdz pat nāvei viņa turējusi rokās zelta Bārbiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!