Foto: AFP/Scanpix
Lībijas aģents Abdelbasets Ali Mohmets al Megrahi, kurš ir vienīgais notiesātais saistībā ar aviosabiedrības "Pan American" lidmašīnas uzspridzināšanu virs Lokerbijas ciema Skotijā 1988.gada decembrī, ir miris, svētdien paziņoja viņa brālis.

60 gadus vecais Megrahu nomira savās mājās pēc ilgas cīņas ar vēzi. Viņa brālis Abdulhakims aģentūrai "Reuters" norādīja, ka Megrahi veselības stāvoklis īpaši pasliktinājies nakts uz svētdienu laikā.

"Viņam blakus bija viņa ģimene, un viņš nomira savās mājās," apstiprināja Megrahi brālis.

Pern augustā tika vēstīts, ka Megrahi atrodas savā villā Lībijas galvaspilsētā Tripolē un atrodas komā. Viņu pie dzīvības tolaik uzturēja tuvinieki ar skābekli un intravenozu iešļircinājumu sistēmu.

Pēdējā laikā viņš vairākkārt tika ievietots slimnīcā, un aprīlī viņam tika veikta neatliekama asins pārliešana.

Megrahi 2009.gada augustā tika atbrīvots no cietuma Skotijā un atgriezās Lībijā. Skotijas valdība nolēma viņu atbrīvot līdzcietības dēļ, jo Megrahi bija neārstējami slims ar prostatas vēzi. ASV pauda dziļu nožēlu par šo lēmumu.

Megrahi izcieta mūža ieslodzījumu par spridzekļa ievietošanu ASV aviokompānijas "Pan American" pasažieru lidmašīnā, kas pa ceļam no Londonas uz Ņujorku uzsprāga virs Lokerbijas ciema Skotijas dienvidrietumos. Šajā sprādzienā 1988.gada 21.decembrī gāja bojā visi 259 lidmašīnas pasažieri un apkalpes locekļi un 11 cilvēki uz zemes. Vairākums upuru bija amerikāņi.

Megrahi bija diagnosticēts prostatas vēzis pēdējā stadijā, tādēļ viņš lūdza atcelt viņam 2001.gadā Nīderlandē izveidotās īpašās Skotijas tiesas piespriesto sodu. Tomēr Megrahi nodzīvoja vēl vairāk nekā desmit gadus, lai gan ārsts pirms gada prognozēja viņa nāvi triju mēnešu laikā.

Megrahi pērn jūlijā pirmoreiz divu gadu laikā parādījās atklātībā, paužot atbalstu Lībijas diktatoram Muammaram Kadafi. Fakts, ka Megrahi vēl arvien bija dzīvs, izraisīja sašutumu Lielbritānijā un ASV.

Kadafi valdīšanas laikā Megrahi bija Lībijas izlūkošanas aģents. Viņš vienmēr noliedza savu vainu lidmašīnas spridzināšanā, kā arī apsūdzības cilvēktiesību pārkāpumos dzimtenē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!