Foto: Reuters/Scanpix
78 gadu vecumā miris Malāvi prezidents Bingu va Mutharika.

Malāvi amatpersonas piektdien neoficiāli informēja žurnālistus, ka Mutharika miris ceturtdien pēc infarkta un viņa mirstīgās atliekas ar lidmašīnu aizvestas uz Dienvidāfrikas Republiku, jo Malāvi galvaspilsētas Lilongves slimnīcā nav elektrības, lai tās varētu uzglabāt nepieciešamajā temperatūrā.

Oficiāla paziņojuma par Mutharikas nāvi vēl nav, jo Malāvi valdībā neesot vienprātības, vai, kā to paredz konstitūcija, prezidenta amatu nodot viceprezidentei Džoisai Bandai, kas kopš 2010.gada bijusi opozīcijā Mutharikam. Pēc konflikta ar Bandu Mutharika mēģināja panākt, lai viņa amata mantinieks būtu viņa brālis ārlietu ministrs Pīters Mutharika.

Ja Banda kļūs par prezidenti, viņa šajā amatā būs līdz 2014.gadam, kad būtu jābeidzas Mutharikas otrajam amata termiņam.

Bijušais valdības ierēdnis un Pasaules Bankas ekonomists Mutharika uzvarēja prezidenta vēlēšanās 2004.gadā un tika ievēlēts uz otru piecu gadu amata termiņu 2009.gadā.

Pēdējā laikā ekonomikas lejupslīdes dēļ Mutharikas popularitāte strauji kritās. Pagājušā gada jūlijā pret valdību vērstos nemieros Malāvi gāja bojā 19 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!