Foto: Vida Press
Pirmdien 87 gadu vecumā miris viens no pazīstamākajiem Izraēlas spiegiem Maiks Harari, kurš pārraudzīja virkni operāciju, kas saistītas ar palestīniešu teroristu likvidēšanu ārvalstīs, vēsta raidsabiedrība BBC.

Harari organizēja tādu zīmīgu misiju, kā vēršanos pret palestīniešu kaujiniekiem, kurus Izraēla uzskatīja par vainīgiem tās olimpiešu slaktiņā 1972. gada Olimpiskajās spēlēs Minhenē. Viņš arī piedalījās Izraēlas ķīlnieku atbrīvošanas operācijā 1973. gadā Ugandā.

1998. gadā Norvēģijā Harari apsūdzēja slepkavībā par 1973. gadā notikušu incidentu, kad Lillehammerē persona, kas, domājams, bija "Mossad" aģents, nošāva marokāņu viesmīli. Upuris tika kļūdas pēc uzskatīts par 1972. gada olimpiādes laikā notikušā uzbrukuma plānotāju.

Foto: Istabiņa Minhenes olimpiskajā ciematā pēc teroristu uzbrukuma

Foto: Vida Press

Viesmīļa nogalināšana bija daļa no operācijas "Dieva dusmas", kuras laikā visā Eiropā aptuveni gadu tika vajāti teroristiskās grupas "Melnais septembris" biedri.

Šis grupējums 1972. gadā Minhenes olimpiskajā ciematā nogalināja divus Izraēlas sportistus. Vēl deviņi Izraēlas atlēti, kurus teroristi sagrāba par ķīlniekiem, gāja bojā kaujinieku apšaudē ar Rietumvācijas policiju netālajā lidlaukā, kur kaujinieki kopā ar gūstekņiem cerēja pamest valsti.

Foto: Nogalināto sportistu sagaidīšana Izraēlā

Foto: Vida Press

Harari ir dzimis 1927. gadā pie Telavivas britu pārvaldītajā Palestīnā. Pirms pievienošanās izlūkdienestam viņš darbojies paramilitārās organizācijās. Harari slepenās operācijas vadīja līdz 1980. gadam, kad atvaļinājās no dienesta.

Harari ietekme uz "Mossad" "ir jūtama vēl šodien un būs vēl turpmākajos gados", godinot ievērojamo spiegu, tam mūžībā aizejot, paziņojis Izraēlas aizsardzības ministrs Moše Jalons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!