Reliģiskās kustības "Unifikācijas baznīca", kas plašāk pazīstama kā mūnistu baznīca, dibinātājs Suns Mjungs Mūns pirmdien miris 92 gadu vecumā, teikts Unifikācijas baznīcas paziņojumā.

Mūns, kurš pirms vairāk nekā divām nedēļām tika hospitalizēts kritiskā stāvoklī pneimonijas komplikāciju dēļ, nomira slimnīcā Unifikācijas baznīcas mītnē Gapjeongā uz ziemeļaustrumiem no Dienvidkorejas galvaspilsētas Seulas. Viņš kopš piektdienas bija pievienots dzīvības uzturēšanas sistēmām pēc daudzu orgānu darbības apstāšanās.

"Viņš bija mūsu tēvs un Dieva mesija. Viņa ķermeni pēc pasūtījuma bija veidojis Dievs, tāpēc mēs ticējām, ka viņš dzīvos līdz 100 gadiem. Tagad, kad viņš devies uz debesīm, mēs visi esam ļoti apbēdināti. Mēs esam visdziļākajās sērās," reportieriem Gapjeongā sacīja Mūna tuvs palīgs Bo Hipaks.

Mūna bēres notiks 15.septembrī. Vēl nav izlemts, vai pirms tam viņa mirstīgās atliekas tiks novietotas vietā, kur no viņa varēs publiski atvadīties ticīgie.

Mūns piedzima 1920.gadā tagadējās Dienvidkorejas teritorijā. Saskaņā ar Mūna teikto viņš 15 gadu vecumā redzējis Jēzu un šī vīzija viņu iedvesmojusi.

Unifikācijas baznīca, kuru Mūns nodibināja 1954.gadā Seulā un kuras oficiālais nosaukums ir Ģimeņu federācija par pasaules mieru un unifikāciju, ir viena no vispretrunīgāk vērtētajām reliģiskajām organizācijām pasaulē. Tai ir trīs miljoni piekritēju, kas tiek dēvēti par mūnistiem.

Unifikācijas baznīca ir slavena galvenokārt ar masveidīgām laulību ceremonijām, kuras Mūns vadīja sporta stadionos. Tajās tika salaulāti tūkstošiem mūnistu, kas lielākoties nepazina savu nākamo dzīvesbiedru, jo šos pārus bija personīgi izveidojis pats Mūns. Šādi tika salaulāti arī dažādu tautību cilvēki bez kopīgas valodas.

Baznīca ir izveidojusi arī biznesa impēriju, kurā ir būvniecības, mašīnbūves, pārtikas rūpniecības uzņēmumi, izglītības iestādes, mediji un pat profesionāls futbola klubs.

Mūns 1972.gadā pārcēlās uz ASV, kur 1981.gadā tika apsūdzēts par izvairīšanos no nodokļiem, tika notiesāts un pavadīja vairāk nekā gadu cietumā. 2006.gadā viņš atgriezās Dienvidkorejā.

Baznīcu kopš 2008.gada vada tās dibinātāja jaunākais dēls Hjungs Džins Mūns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!