87 gadu vecumā ceturtdien ar vēzi miris norvēģu ceļotājs, pētnieks un rakstnieks Tūrs Heijerdāls, kurš ar plostu šķērsojis Kluso okeānu, bet ar niedru kuģi - Atlantijas okeānu, aģentūru "Reuters" informēja Heijerdāla dēls.
Heijerdāls, kurš pasaules slavu iemantoja 1947. gadā, kad viņš ar plostu "Kon Tiki", kas bija darināts pēc Dienvidamerikas indiāņu parauga, šķērsoja Kluso okeānu, nomiris savā ģimenes mājā Kollamikeri, netālu no Alasio, Itālijas ziemeļos.

Heijerdāls slimoja ar vēzi, kas, neraugoties uz pagājušajā gadā veikto operāciju, bija izplatījies uz smadzenēm. Lieldienās Heijerdāls tika ievietots slimnīcā.

"Mans tēvs darīja zināmu, ka grib pavadīt mūža pēdējās dienas savas ģimenes tuvumā un "ieburāt saulrietā" savu mīļo sabiedrībā," 10.aprīlī sacīja Tūrs Heijerdāls juniors, citējot vienu no tēva iecienītākajām metaforām.

"Viņš nomira... atrodoties ģimenes lokā, klusi un mierīgi. Pēdējo trīs dienu laikā viņš nepamodās," sacīja Heijerdāla dēls.

Pie Heijerdāla nāves gultas atradās viņa trešā sieva Žaklīna. Gaidāms, ka piektdien ģimenes locekļi paziņos par to, kur un kad notiks Heijerdāla bēres.

Heijedāla gatavība pierādīt, ka daudzas senās tautas ar primitīviem kuģošanas līdzekļiem spējušas apceļot pasauli, savulaik padarīja norvēģu pētnieku ļoti populāru, lai gan daļa zinātnieku uzskata, ka viņa arheoloģiskie pierādījumi ir tikpat nedroši kā viņa kuģi.

Heijerdāls sarakstījis arī vairākus desmitus grāmatu par saviem ceļojumiem, bet 1951. gadā saņēmis Oskara balvu par dokumentālo filmu, kurā bija atspoguļots kuģojums ar "Kon Tiki".

101 dienu ilgā ceļojuma laikā Heijerdāls un viņa domubiedri ar "Kon Tiki" 1947. gadā veica jūras braucienu no Dienvidamerikas līdz Polinēzijai.

1970. gadā Heijerdāls ar niedru kuģi "Ra II" šķērsoja Atlantijas okeānu, lai pierādītu, ka senie ēģiptieši varēja nokļūt Amerikā vēl pirms Kolumba un Islandes vikingiem.

1978. gadā, pētot senos tirdzniecības ceļus, Heijerdāls ar niedru kuģi "Tigris" apceļoja Tuvos Austrumus un Indijas okeānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!