82 gadu vecumā miris Reimonds Džeikobss – pēdējais dzīvais amerikāņu jūras kājnieks no leģendārās fotogrāfijas, kas uzņemta Otrā pasaules kara laikā, paceļot ASV karogu pār Ivodzimu, raksta CNN.
Fotogrāfiju 1945. gada 23. februārī uzņēma Džo Rozentāls un tajā redzami amerikāņu jūras kājnieki, kas Ivodzimas kaujas laikā Suribači kalnā paceļ ASV karogu. Šī fotogrāfija, kuras autors savulaik saņēma Pulicera prēmiju, tiek uzskatīta par vienu no nozīmīgākajām un atpazīstamākajām kara epizodēm, un, iespējams, tā ir visu laiku visvairāk reproducētā fotogrāfija.

Pēdējos mūža gadus Džeikobss pavadīja, cenšoties pierādīt, ka tieši viņš ir tas cilvēks, kurš fotogrāfijā raugās augšup uz karogu. Lai gan pēc slavenās fotogrāfijas to noteikt nav iespējams, Džeikobss kā pierādījumu minējis citus foto negatīvus no notikuma vietas, kuros redzams tieši viņš.

Jūras kājnieku korpusa vēsturniece Anete Amermana paziņojusi, ka "ir daudzi, kas tic, ka Džeikobss bijis fotogrāfijā redzamais radists, tomēr nav iespējams ne oficiāli apstiprināt, ne noliegt šo faktu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!