Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

73 gadu vecumā svētdien miris pirmais un vienīgais Krimas prezidents Jurijs Meškovs (attēlā 1994. gadā), atsaucoties uz viņa meitas paziņojumu, vēsta portāls "Currenttime".

Meškovs miris slimnīcā Piemaskavā, atklāja viņa meita Marija Meškova. Septembra sākumā atpūtas laikā Turcijā Meškovs pārcieta insultu un viņu pārveda uz Krieviju.

Jurijs Meškovs bija Krimas Autonomās Republikas prezidents no 1994. līdz 1995. gadam, kad Ukraina mainīja autonomijas konstitūciju un likvidēja prezidenta amatu, skaidro portāls.

Meškovs iestājās par Krimas tuvināšanos ar Krieviju un pārcēlās uz Maskavu. 2011. gadā viņš atgriezās Krimā, bet Ukrainas Drošības dienests (UDD) izraidīja viņu atpakaļ uz Krieviju.

2014. gadā, kad Ukrainai piederošo pussalu okupēja Krievija, Meškovs nebija aktīvs procesa dalībnieks. Viņš uzskatīja Krimu par Krievijas daļu, bet kritizēja Krievijas izveidoto pussalas vadību un uzskatīja, ka Maskavas sarīkotais starptautiski neatzītais referendums bija jāorganizē citādi.

Šogad martā Meškovu Simferopolē arestēja uz divām diennaktīm par nepakļaušanos policijas prasībām. Meškovu aizturēja, kad viņš ieradās uz Krimas aneksijas piecgades svinībām Ļeņina laukumā, kur bija gaidāma Kremļa saimnieka Vladimira Putina uzstāšanās.

Pats Meškovs uzskata, ka policija viņu aizturēja par mēģinājumu sarīkot protesta mītiņu pret Krimas vadību 19. martā. Varasiestādes protestu nesaskaņoja un tas nenotika, raksta "Currenttime".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!