Romas pāvests Jānis Pāvils II sestdienas vakarā miris, paziņoja Vatikāns.

Ticīgie visā pasaulē sēro un aizlūdz par pāvesta Jāņa Pāvila II aiziešanu mūžībā

84 gadus vecais pāvests aizgājis aizsaulē savos Vatikāna apartamentos pulksten 9.37 pēc vietējā laika. Drīzumā daudzviet pasaulē sāka skanēt baznīcu zvani, kas vēstīja par Jāņa Pāvila II nāvi, un pilsētu ielās izgāja sērojoši cilvēki.

"Mūsu Svētais tēvs ir atgriezies Tēva namā," apmēram 60 tūkstošiem cilvēku, kas Svētā Pētera laukumā gaidīja ziņas par pāvesta veselības stāvokli, pavēstīja arhibīskaps Leonardo Sandri. Sapulcējušies cilvēki reaģēja ar ilgstošiem aplausiem, kas pēc itāliešu paražām nozīmē cieņas izrādīšanu.

"Šovakar mēs visi jūtamies kā bāreņi, taču mūsu ticība mūs māca, ka tie, kas tic Kungam, dzīvo kopā ar viņu," pūlim sacīja arhibīskaps Renato Bokardo.

Jānis Pāvils II vadīja Romas katoļu baznīcu gandrīz 27 gadus, aizvadīdams vienu no ilgākajiem un veiksmīgākajiem pontifikātiem vēsturē.

Tūlīt pēc ziņas par Jāņa Pāvila II nāvi, no visas pasaules uz Vatikānu sāka plūst veltījumi pāvestam. "Jānis Pāvils II bija viens no pagājušā gadsimta diženākajiem cilvēkiem. Iespējams, visdiženākais," paziņoja bijušais ASV valsts sekretārs Henrijs Kisindžers.

"Viņa dzīve bija ilga cīņa pret meliem, ar kuru palīdzību tika mēģināts attaisnot ļaunumu," savukārt teikts bijušās Lielbritānijas premjerministres Mārgaretas Tečeres paziņojumā. "Cīnoties pret komunisma nepatiesībām un cildinot īsto individualitātes godu, viņš bija morālais spēks, kas stāvēja aiz uzvaras aukstajā karā."

Baznīcas noteikumi nosaka, ka tagad deviņas dienas ilgs sēras. Pāvests acīmredzot tiks apbedīts kapenēs zem Svētā Pētera bazilikas. 15 līdz 20 dienu laikā sāksies konklāvs, kurā 117 kardināli no visas pasaules izvēlēsies Jāņa Pāvila pēcteci. Patlaban baznīcā nav izteikta favorīta, kas varētu kļūt par jauno pāvestu. Arī paša Jāņa Pāvila ievēlēšana 1978.gada 16.oktobrī bija pavisam negaidīta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!