Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV miris policists, kurš trešdien ievainots Kapitolijā notikušajās sadursmēs ar prezidenta Donalda Trampa atbalstītājiem, paziņoja policija.

Policists Braians Sikniks nogādāts slimnīcā Vašingtonā, kur ceturtdienas vakarā miris. Sikniks strādājis Kapitolija policijā kopš 2008.gada. Iepriekš ziņots, ka sadursmēs Kapitolijā trešdien zaudējuši dzīvību četri cilvēki.

Sadursmēs tika sašauta sieviete, kas vēlāk mirusi slimnīcā. Mediji ziņo, ka tā bijusi pārliecināta Trampa atbalstītāja Ešlija Babita, kas 14 gadus dienējusi ASV gaisa spēkos. Nekārtību laikā Kapitolijā miruši arī divi vīrieši un sieviete, kuriem radušās nopietnas veselības problēmas. Sadursmēs tika ievainoti 14 policisti, no kuriem divi , tostarp Sikniks, ievietoti slimnīcā.

Protestētāji iebruka Kapitolijā, kad tur bija sapulcējies Kongress, lai oficiāli apstiprinātu Džo Baidena uzvaru prezidenta vēlēšanās. Tāpēc Kongresam sēde bija jāpārtrauc, taču vēlāk sēde tika atsākta. Baidena uzvara tika apstiprināta vēlā nakts stundā.

ASV prezidents Donalds Tramps nosoda savu atbalstītāju vardarbību, kuri trešdien iebruka ASV Kapitolija ēkā Vašingtonā, ceturtdien paziņoja viņa preses sekretāre. "Ļaujiet man skaidri pateikt: Vardarbība, ko mēs vakar redzējām mūsu nācijas Kapitolijā, bija šausmīga, peļama un tieši pretēja amerikāņu paražām," reportieriem sacīja Baltā nama preses sekretāre Keilija Makenanija. "Mēs - prezidents un šī administrācija - to nosodām visstingrākajā iespējamajā veidā." Tie, kas pārkāpa likumu, tiks tiesāti pēc pilnas likuma bardzības, viņa piebilda.

Tramps vēlāk tviterī ievietotā videoierakstā paziņoja, ka ir "sašutis par vardarbību, patvaļu un haosu", kas izcēlās Kapitolijā, kad tur iebruka viņa atbalstītāji, pārtraucot Kongresa sesiju. Tramps sacīja, ka šie iebrucēji "apgānīja demokrātijas sēdekli", un piebilda, ka tie, kas pārkāpa likumu, "samaksās" par to.

Tramps neatzina savu lomu demonstrantu uzkurināšanā ar saviem apgalvojumiem par krāpšanos vēlēšanās un aicinājumu doties gājienā uz Kapitoliju. Tramps arī vēlreiz apsolīja mierīgu varas nodošanu prezidenta vēlēšanu uzvarētājam Džo Baidenam. "Tagad Kongress ir apstiprinājis [vēlēšanu] rezultātus, jauna administrācija tiks inaugurēta 20.janvārī. Es tagad fokusēšos uz mierīgas, kārtīgas un viengabalainas varas pārejas nodrošināšanu," sacīja Tramps. Vēršoties pie saviem "brīnišķīgajiem atbalstītājiem", Tramps piebilda: "Es zinu, ka jūs esat vīlušies, bet es arī gribu, lai jūs zinātu, ka mūsu neticamais ceļojums tikai sākas."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!