Foto: AFP/Scanpix
Jaunzēlandē miris pingvīns, kurš pagājušajā nedēļā, aptuveni 2000 kilometrus no savas dabiskās dzīves vietas, novārdzis atrasts Jaunzēlandes pludmalē un nodots zooloģiskā dārza aprūpē, vēsta aģentūra AFP.

Putns Velingtonas zooloģiskajā dārzā, kur piecas dienas speciālisti par viņu rūpējās, miris no nieru mazspējas un tā, ka bijis pārāk novārdzis, atklāja ZOO pārstāvji. Pingvīns ļoti novārdzis, jo aptuveni gadu bez atpūtas dreifējis okeānā.

Vēstīts, ka Jaunzēlandes krastā no Antarktiskajiem ūdeņiem atpeldējušais putns ir ir tikai ceturtais karaliskais pingvīns, kurš sasniedzis Jaunzēlandes krastu vairāk nekā 100 gadu laikā, ziņoja BBC.

Pingvīns svētdien atrasts pludmalē uz dienvidiem no Velingtonas. "Viņš ir ļoti vājš, nevēlas stāvēt. Katru dienu ir neliels progress, bet joprojām stāvoklis ir kritisks," stāstīja Velingtonas ZOO veterinārārste Lisa Argila.

Speciāliste izteica cerību, ka putns atkopsies un varēs doties atpakaļ uz mājām. "Viņi ir pārsteidzoši labi navigatori, tāpēc tai nevajadzētu būt problēmai," skaidroja Argila.

Pētnieki pieņem, ka jaunais putns ir no pingvīnu kolonijas Austrālijai piederošajā Makvorija salā. Putns, kurš jau iesaukts par Jautro Pleznu junioru, okeānā varētu būt dreifējis veselu gadu.

Pingvīns, iespējams, nav spējis atrast pietiekami daudz pārtikas vai tam bijušas problēmas medībās, un viņš bijis spiests peldēt krastā sezonālās spalvu mešanas dēļ, skaidro Argila.

Pagājušajā gadā Jaunzēlandes krastā atrada pingvīnu, ko iesauca par Jautro Pleznu. Putns pārcieta ķirurģisku operāciju, lai no viņa kuņģa izņemtu trīs kilogramus smilšu, kuras putns saēdies, domādamas, ka tas ir sniegs, pieļāva speciālisti.

Pēc tam pingvīnam piestiprināja izsekošanas ierīci un palaida brīvībā. Putns gan drīz pazuda no uztvērējiem un tiek uzskatīts, ka viņš ir apēsts, stāsta BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!