Foto: Reuters/Scanpix

93. gadu vecumā otrdien ASV miris Bens Bredlijs, kurš kā laikraksta "The Washington Post" redaktors rūpējās par Votergeitas skandāla atspoguļojumu, kura rezultātā savu amatu zaudēja ASV prezidents Ričards Niksons, vēsta raidsabiedrība BBC.

Bredlijs miris savās mājās Vašingtonā "dabisku iemeslu dēļ", paziņojis laikraksts.

Kā laikraksta izpildredaktoru no 1968. līdz 1991. gadam Bredliju uzskata par "The Washington Post" transformētāju, padarot to par vienu no Amerikas respektablākajiem preses izdevumiem.

2013. gadā Bredlijam piešķirts ASV augstākais civilais apbalvojums – Prezidenta brīvības medaļa.

Par žurnālistu Bredlijs, kurš bija piedalījies Otrajā pasaules karā, kļuva pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados. 1965. gadā viņš kļuva par "The Washington Post" vadošo redaktoru, bet pēc trīs gadiem viņu paaugstināja par izpildredaktoru.

1971. gadā Bredlijs nolēma publicēt tā sauktos "Pentagona dokumentus" – slepenu pētījumu par Vjetnamas karu. Viņš rīkojās pretēji juristu un valsts amatpersonu ieteikumiem. Tam sekoja tiesāšanās, kuras rezultātā Augstākā tiesa atzina laikrakstu tiesības publicēt nopludinātus dokumentus.

Bredlijam bija svarīga loma prezidenta Niksona gāšanā 1974. gadā.

Viņš mudināja divus žurnālistus – Bobu Vudvardu un Karlu Bernšteinu – nenogurstoši turpināt stāstu par Niksona tuvāko palīgu nelegālām darbībām, kas atklāja paša prezidenta saistību ar nelikumīgu rīcību un mēģinājumiem slēpt tās pēdas.

Skandāla rezultātā Niksons bija spiests atkāpties no amata.
Stāsts par laikraksta darbību Votergeitas skandāla atspoguļošanā vēlāk attēlots filmā "Visi prezidenta vīri", kurā kā aktieris piedalījās arī pats Bredlijs, norāda BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!