Foto: Reuters/Scanpix
Ziemeļkoreja ceturtdien paziņoja, ka tās mirušais vadītājs Kims Džongils (Čenirs) būs mūžīgi apskatāms Phenjanas Kumsusana Piemiņas pilī (mauzolejā), kur jau atrodas iebalzamētais viņa tēva - pirmā valsts līdera Kima Ilsunga (Irsena) līķis.

Ziemeļkorejā valdošā Korejas Strādnieku partija arī paziņoja, ka tiek plānots uzstādīt Kima Čenira statuju. Visā valstī arī tiks uzbūvēti Kima Čenira piemiņas torņi un uzstādīti viņa smaidoši portreti.

Ar partijas centrālkomitejas politbiroja lēmumu Kima Čenira dzimšanas diena 16.februāris tiks oficiāli nosaukta par Mirdzošās zvaigznes dienu. Viņa 1994.gadā mirušā tēva Kima Ilsunga dzimšanas diena 15.aprīlis jau tiek oficiāli dēvēta par Saules dienu.

Vēl nav zināms, kāda statuja Kima Čenira piemiņai tiks uzstādīta. Kims Ilsungs 1972.gadā savā 60.dzimšanas dienā tika iemūžināts bronzas statujā, kas ir pirmais apmeklējamais objekts ārvalstu viesiem Phenjanā.

Kims Čenirs nomira 17.decembrī 69 gadu vecumā. Drīz pēc tam viņa jaunākais dēls un amata mantinieks Kims Džonguns (Čenins) tika pasludināts par "dižo pēcteci" un pakāpeniski pārņem sava tēva amatus, tostarp ir kļuvis arī par Korejas Strādnieku partijas Centrālās komitejas vadītāju.

Ziemeļkorejā pastāv spēcīgs režīma dibinātāja Kima Ilsunga un viņa dēla Kima Čenirs personības kults, un tagad ir uzsākta arī jaunā valsts vadītāja Kima Džonguna personības kulta veidošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!