Pirmdien mirusi Kubas pagaidu līdera Raula Kastro dzīvesbiedre Vilma Espina, kas tiek uzskatīta par visietekmīgāko sievieti komunistiskās diktatūras varas hierarhijā, ziņo oficiālā Kubas televīzija.
Televīzija ziņo, ka Espina mirusi no komplikācijām pēc ilgstošas slimības, taču sīkāku informāciju nesniedza.

Baumas par Espinas slimību izplatījās jau ilgāk kā gadu.

Valts padome, Kubas augstākā izpildvaras institūcija, izsludinājusi sēru dienu, kas sākas pirmdienas vakarā, kā arī paziņojusi par dažādiem piemiņas pasākumiem.

77 gadus vecā Espina neoficiāli tika dēvēta par Kubas "pirmo lēdiju", un bija galvenā cīnītāja par sieviešu līdztiesību komunistu pārvaldītajā salā. Savu ietekmi Espina spēja nodrošināt tāpēc, ka Kubas diktators Fidels Kastro strikti norobežoja savu privāto dzīvi no sabiedrības acīm un viņa sieva Dalija Soto del Valje nepildīja nekādu oficiālu lomu.

Laulībā ar Raulu Kastro, Fidela Kastro brāli, kurš pagājušā gada jūlijā Fidela slimības dēļ uzņēmās valsts pagaidu vadību, Espina ir kopš 1959.gada. Espina bija Kubas Sieviešu federācijas prezidente, kopš organizācijas dibināšanas 1960.gadā. federācija apvieno 3,6 miljonus jeb 85% Kubas sieviešu, un tās mērķis ir sieviešu mobilizēšana, iesaistot tās komunistiskās valsts dzīvē.

Espina tiks apglabāta privātā bēru ceremonijā savā dzimtajā pilsētā Santjago de Kubā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!