Foto: AP/Scanpix

Uzbekistānas prezidenta pienākumu izpildītājs un premjerministrs Šavkats Mirzijojevs izvirzīts par kandidātu decembrī gaidāmajās prezidenta ārkārtas vēlēšanās, un viņu izvirzījusi tā pati partija, kura iepriekšējās prezidenta vēlēšanās atbalstīja nesen mirušo iepriekšējo prezidentu Islāmu Karimovu.

Līdz ar to apstiprinās prognozes, ka par Karimova pēcteci prezidenta amatā kļūs Mirzijojevs.

Lēmums par Mirzijojeva izvirzīšanu par prezidenta amata kandidātu tika pieņemts piektdien Uzņēmēju un lietišķo cilvēku kustības-Uzbekistānas Liberāldemokrātiskās partijas politiskās padomes sēdē. Šai partijai ir visvairāk - 52 - deputātu Uzbekistānas parlamenta apakšpalātā, kurā pavisam ir 150 deputāti. Uzbekistānas parlamentā nav pārstāvēta opozīcija, jo opozīcijas politiskie spēki netiek reģistrēti un līdz ar to nevar piedalīties vēlēšanās.

Savukārt Demokrātiskā partija "Tautas atdzimšana", kurai ir parlamenta apakšpalātā otrais lielākais deputātu skaits jeb 36 deputāti, par prezidenta amata kandidātu izvirzījusi savu līderi Sarvaru Otamuradovu. Šāds lēmums piektdien tika pieņemts Demokrātiskās partijas "Tautas atdzimšana" centrālās padomes plēnumā.

Iepriekšējās prezidenta vēlēšanās 2015. gada martā Uzņēmēju un lietišķo cilvēku kustības-Uzbekistānas Liberāldemokrātiskās partijas izvirzītais Karimovs, pēc Centrālās vēlēšanu komisijas paziņotajiem datiem, saņēmis 90 % balsu, bet pārējie trīs kandidāti, kuri visi pauda atbalstu Karimovam, - divus līdz trīs procentus balsu.

59 gadus vecais Mirzijojevs 1981. gadā absolvējis Taškentas Irigācijas un meliorācijas institūtu, iegūstot inženiera-mehāniķa specialitāti. No 1982. gada viņš strādājis šajā institūtā, darbu sākot jaunākā zinātniskā līdzstrādnieka, bet noslēdzot 1992. gadā prorektora amatā. 1992. - 1996. gadā bijis Taškentas Mirzo Ulugbeka rajona hokims (administrācijas vadītājs), 1996. - 2001. gadā - Džizakas apgabala hokims, 2001. - 2003. gadā – Samarkandas apgabala hokims. Kopš 2003. gada Mirzijojevs ir Uzbekistānas premjerministrs, bet kopš šī gada 8. septembra - vienlaikus prezidenta pienākumu izpildītājs.

Prezidenta pirmstermiņa vēlēšanas 4. decembrī tiks rīkotas tādēļ, ka miris līdzšinējais prezidents Islāms Karimovs. Viņš bija Uzbekistānas prezidents kopš 1990. gada un savas varas gados izveidoja valstī autoritāru režīmu.

Karimova varas gados Uzbekistānā notikušās vēlēšanas rietumvalstis nav atzinušas par brīvām un godīgām. Opozīcijas politiskie spēki valstī netiek reģistrēti, un maz ticams, ka arī šajās prezidenta vēlēšanās varēs kandidēt kāds pārstāvis no opozīcijas. Prezidenta amata termiņš ir pieci gadi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!