Foto: AP/Scanpix

ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa administrācijas (NASA) astronauts Skots Kellijs pēc atgriešanās no Starptautiskās kosmosa stacijas (SKS) izteicās, ka misija uz planētas Marsa ir paveicama.

Kellijs SKS pavadīja gandrīz gadu – 340 dienas, kļūstot par kosmosā visilgāko laiku pavadījušo amerikāni. 2. martā viņš ar krievu kolēģiem Mihailu Korņijenko un Sergeju Volkovu atgriezās uz zemes, piezemējoties Džezkazganas pilsētas Kazahstānas vidienē.

Pēc misijas SKS Kellijs izteicās, ka cilvēka došanās uz Marsu ir ļoti iespējama.

"Došanās uz Marsu ir paveicama misija," Kellija teiktais NASA preses konferencē citēts CNN. "Mēs esam tuvu, lai to varētu paveikt."

Kellijs stāstīja, ka pavadot nepilnu gadu SKS, viņš bieži sūtījis e-pastus, uzņēmis fotoattēlus ar Zemi, lasījis un skatījies televīzijas raidījumus, lai saglabātu veselo saprātu. Arī par šīm lietām ir jādomā, gatavojoties misijai uz Marsa.

"Ja došanās uz Marsu notiek mazā kosmosa kuģī un ja astronauti dzīvo viens otram "virsū uz galvas", tad laika pavadīšana ir ļoti svarīga. Viss ir jāizplāno perfekti, ieskaitot sasaisti ar sistēmu, labiekārtošanu, gaisa temperatūru, komunikāciju, izklaidi, trokšņa mazināšanu, jo visa dzīvošana notiks vienam otram blakus," saviem novērojumiem dalījās Kellijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!