Foto: Reuters/Scanpix
No pārplūdušās Misisipi krastiem evakuēti vai drīzumā savas mājas pametīs vēl aptuveni 5000 cilvēku. Visaugstākais ūdens līmenis – 17,2 metri - pašlaik reģistrēts ostas pilsētā Viksbergā Misisipi štatā, kur tas pārsniedzis 1927.gada Lielo plūdu rekordu – 17,1 metru.

Sestdien varas iestādes atvēra Luiziānas štata Morganzas dambja slūžas, lai pasargātu no applūšanas lielpilsētas Batonrūžu un Jaunorleānu, daudzās rūpnīcas, naftas pārstrādes uzņēmumus un atomelektrostacijas, kas atrodas upes krastos. Plūdu vilnis no slūžām appludināja apkārtējos laukus un pietuvojās daudzām apdzīvotām vietām piekrastē. Pie Viksbergas tika izveidot smilšu maisu aizsprosts, taču, pēc aculiecinieku teiktā, tajā jau izveidojušās neskaitāmas sūces.

Misisipi izgāja no krastiem pēc ilgstošām lietavām un kūstot pērnā gada sniegam. Pašlaik plūdi skāruši desmitiem pilsētu un lauku saimniecību Misisipi, Tenesijas un Arkanzasas štatā. Tā kā daudzi uzņēmumi un kazino ir slēgti, desmitiem tūkstoši cilvēku uz laiku ir palikuši bez darba.

Tagad upe apdraud Luiziānas lielpilsētas un fermas.

Lielākie plūdi Misisipi reģistrēti pirms 80 gadiem. Tie sākās 1926.gadā un turpinājās līdz pat 1927.gada augustam. Tolaik ūdens pārklāja kratsus 70 tukstošu kvadrātkilometru platībā, gāja bojā aoptuveni 1000 cilvēku un 600 000 palika bez pajumtes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!