Foto: Reuters/Scanpix

ASV Ņūhempšīras štatā otrdien notika Republikāņu partijas otrās priekšvēlēšanas šīs partijas kandidāta izvirzīšanai ASV prezidenta vēlēšanām, un tajās tāpat kā pirmajās priekšvēlēšanās Aiovas štatā uzvarējis bijušais Masačūsetsas štata gubernators Mits Romnijs, prognozēja ASV mediji, balstoties uz daļējiem provizoriskiem rezultātiem.

Pēc balsu saskaitīšanas 144 no 301 balsošanas iecirkņa Romnijs bija ieguvis 37% balsu, kongresmenis no Teksasas Rons Pols bija otrajā vietā ar 23%, bet bijušais Jūtas štata gubernators un vēstnieks Ķīnā Džons Hantsmens bija trešajā vietā ar 17% balsu. Bijušais senators no Pensilvānijas Riks Santorums un bijušais Pārstāvju palātas spīkers Ņūts Gingričs dalīja ceturto vietu - katrs ar 10% balsu.

Šī ir pirmā reize kopš 1976.gada, kad priekšvēlēšanās Aiovā un Ņūhempšīrā uzvarējis pretendents no Republikāņu partijas, kurš nav toreizējais valsts vadītājs.

Nākamās republikāņu priekšvēlēšanas notiks 21.janvārī Dienvidkarolīnā un 31.janvārī Floridā.

Republikāņu partijas atbalstītāji štatu priekšvēlēšanās balso par savu favorītu, kurš vēlāk varētu stāties pretī pašreizējam valsts vadītājam demokrātam Barakam Obamam cīņā par ASV prezidenta amatu. Republikāņu kandidāts 6.novembrī paredzētajām prezidenta vēlēšanām tiks paziņots augustā Republikāņu nacionālajā konventā.

Obamam "ir pietrūcis ideju, un tagad viņam sāk pietrūkt attaisnojumu", Romnijs paziņoja saviem atbalstītājiem Ņūhempšīrā. "Šovakar mēs aicinām labos Dienvidkarolīnas cilvēkus pievienoties Ņūhempšīras pilsoņiem un padarīt 2012.gadu par gadu, kurā viņam [Obamam] pietrūks laika," sacīja Romnijs.

"Es šajā kampaņā piedāvāšu skaidru un neaizbildinošu aizsardzību amerikāņu ekonomiskās brīvības ideāliem," uzsvēra Romnijs.

"[Obama] grib nodot tiesai brīvu uzņēmējdarbību. Pēdējās dienās mēs esam redzējuši, kā daži izmisuši republikāņi viņam pievienojas. Tā ir tāda kļūda mūsu partijai un mūsu nācijai," paziņoja Romnijs.

"Šai valstij jau ir līderis, kurš mūs sašķeļ ar rūgto skaudības politiku. Mums jāpiedāvā alternatīvs redzējums. Es esmu gatavs mūs vadīt pa citu ceļu, kur mūs paceļ mūsu vēlme gūt panākumus, nevis velk lejā aizvainojums par panākumiem," sacīja Romnijs, kurš ir kritizējis Obamas ekonomiskās neveiksmes un "Eiropas stila sociālistisko" politiku.

3.janvārī priekšvēlēšanās Aiovā Romnijs tikai ar astoņām balsīm pārspēja savu tuvāko sāncensi - bijušo senatoru no Pensilvānijas Riku Santorumu. Romnijs ieguva 30 015 balsis, bet Santorums - 30 007 balsis. Katrs no viņiem ieguva 25% balsu. Trešajā vietā bija kongresmenis no Teksasas Rons Pols ar 21% balsu.

Bijušais Pārstāvju palātas spīkers Ņūts Gingričs republikāņu priekšvēlēšanās Aiovā ieguva 13% balsu, Teksasas gubernators Riks Perijs - 10%, kongresmene no Minesotas Mišela Bahmane - 5%, bet bijušais Jūtas gubernators Džons Hantsmens - 1%. Bahmane 4.janvārī nolēma apturēt kampaņu par savu izvirzīšanu.

Romnijs mēģināja panākt savu izvirzīšanu par ASV prezidenta amata kandidātu no Republikāņu partijas arī 2008.gadā, bet cieta sakāvi priekšvēlēšanās Dienvidkarolīnas štatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!