Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Mjanmas militāristi aizvadītajā vasarā pastrādājusi civiliedzīvotāju masu slepkavības, kā rezultātā nogalināti vismaz 40 vīrieši, savā izmeklēšana noskaidrojusi raidsabiedrība BBC.

Mjanmā 1. februārī notika valsts apvērsums, kurā varu pārņēma armija. Valstī sākās protesti un demonstrācijas, kuru laikā gāja bojā cilvēki.

Savukārt BBC aptaujājusi aculieciniekus un pārbaudījusi video liecības par vismaz 40 cilvēku slepkavībām, ko jūlijā pastrādājuši karavīri kā kolektīvo sodu par apvērsumu nosodošu kaujinieku grupu uzbrukumiem armijai.

Video un aculiecinieku stāsti apliecina, ka vairums nogalināto pirms nāves ir spīdzināti, sisti ar šauteņu laidēm un pēc tam aprakti seklos kapos. Slepkavības četrās atsevišķās epizodēs notikušas Kani pilsētiņas apkārtnē centrālajā Sikaina rajonā, kas ir Mjanmas opozīcijas centrs.

Lielākais slaktiņš noticis Jinas ciemā, kur sasieti, spīdzināti un nogalināti vismaz 14 vīrieši. Aculiecinieki stāsta, ka daži no karavīriem izskatījušies 17-18 gadus jauni, bet bijuši arī veci vīri.

Kādā citā ciemā seklā kapā atrasti 12 līķi, tostarp mazs ķermenis, domājams, bērns, un invalīda mirstīgās atliekas. Blakus pie koka tika atrasts piesiets ap 60 gadus veca vīra līķis. Viņa ģimene atklāja, ka kunga dēls un mazdēls aizbēga, kad ciemā ienāca karavīri, taču viņš palicis, domādams, ka karavīri viņu neaiztiks vecuma dēļ.

BBC vērsās pie Mjanmas armijas runasvīra ģenerāļa Zava Mintuna, kurš šīs apsūdzības nenoliedza. "Tā var notikt. Ja viņi izturas pret mums kā pret ienaidniekiem, mums ir tiesības sevi aizsargāt," viņš atbildējis.

Kopš apvērsuma ārvalstu žurnālistiem nav atļauts brīvi strādāt Mjanmā, bet valsts nekontrolētie mediji ir slēgti, tāpēc žurnālistiskā darbība tur ir teju neiespējama, skaidro BBC.

Iespējamos cilvēktiesību pārkāpumus Mjanmā izmeklē ANO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!