Foto: AFP/Scanpix
Mjanmas informācijas ministrija ir atcēlusi cenzūru laikrakstiem, kuri publicē politsko vai reliģisko informāciju, vēsta ārvalstu mediji.

Sākot ar 20. augustu laikrakstiem, kuri publicē politisko un reliģisko informāciju, vairs nav jāsaskaņo rakstu teksti ar Informācijas ministriju, teikts izplatītajā paziņojumā.

Cenzūra valstī bija spēkā 50 gadus, kamēr valstī bija militārā pārvalde. Martā Informācijas ministrija paziņoja, ka no cenzūras ir atbrīvoti izdevumi, kuri raksta par kultūru, sportu, kino, modi, literatūru, zinātni un tehniku.

Liberālās reformas Mjanmā sākušās, kad pie varas pirmo reizi pēc piecdesmit gadiem nokļuva civilā valdība. Pirmajā reformu gadā tika atbrīvoti tūkstošiem politieslodzīto, liberalizēta finanšu iestāžu darbība un legalizēta opozīcija.

Jau vēstīts, ka Mjanmā daudzus gadus valdīja militārā hunta, apspiežot jebkādus opozīcijas centienus paust pretēju viedokli. Tas noveda pie Mjanmas starptautiskas izolācijas, dažādas sankcijas piemēroja gan Eiropas valstis, gan ASV.

2010.gadā Mjanmā pirmo reizi 20 gadu laikā notika parlamenta vēlēšanas, pēc kurām pie varas nāca civila valdība, kas gan joprojām uzturēja ciešas saites ar bruņotajiem spēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!